Mainos
Mainos

Vaalitarkkailija Kanerva USA:ssa: Raivokkain vaalitaistelu mitä olen elämässäni nähnyt

Yhdysvalloissa Etyjin vaalitarkkailijana toimiva Ilkka Kanerva on parin viime päivän ajan hämmästellyt raivoisaa vaalitaistelua USA:ssa. Kansanedustaja Kanervan mielestä loka lentää siihen malliin, että vaalien jälkeisenä aamuna amerikkalaisten saattaa olla vaikea jatkaa saman tien yhtenäisenä kansana.

Kanerva kuvaa viime päivien kampanjointia kovaksi ja repiväksi. Vastakkainasettelu näyttää vielä voimistuvan aivan vaalien loppusuoralla. Kanerva epäileekin, että siltojen rakentaminen heti vaalien jälkeen voi olla hankalaa.

– Varmaan ajan myötä siihenkin on sitten mahdollisuuksia, mutta tämä vaalitaistelu on kyllä raivokkain mitä minä olen elämässäni nähnyt.

Likaiset kampanjat

Vaalitaistelua ovat Kanervan mukaan leimaanneet lähinnä likaiset yksityiskohdat ehdokkaiden menneisyydestä.

Vaikka Yhdysvaltain vaaleissa keskitytään muutenkin lähinnä USA:n rajojen sisäpuolelle, ulkopuolellakin tapahtuu nyt poikkeuksellisia asioita, jotka ovat jääneet täysin loanheiton varjoon. Kanervan mukaan kumpikaan osapuoli ei ole ollut tässä toistaan parempi.

– Meillä on jatkuva terrorismin uhka, meillä on Lähi-itä, meillä on Pohjois-Korea, meillä on Ukraina. On hankala pakolaisuusongelma ja terrori-iskut eri puolilla sivistynyttä maailmaa ja kaikki tämä on keskuudessamme ja maailman johtavaksi demokratiaksi itseään perustellustikin tituleeraava Yhdysvallat käy keskustelua, jossa yksityiselämän pitkälläkin menneisyydessä olleet likaiset yksityiskohdat tuodaan vaalitaistelussa keskeisimmin esille, päivittelee Kanerva.

Kanerva aikoo vierailla vielä muutamassa vaalitilaisuudessa ennen varsinaista äänestyspäivää. Terrori-iskujen pelko näkyy kuitenkin myös tilaisuuksien järjestelyissä.

– Kun esimerkiksi pääehdokkailla on vaalitilaisuuksia tässä Washingtonin lähimaastossa tänään ja huomenna, niin paikat eivät ole tällä hetkellä vielä tiedoissa. Eli ensin täytyy rakentaa se turva ja suoja ja vasta sitten ilmoittaa, että milloin ja missä paikassa nämä tilaisuudet tullaan järjestämään

– Täällä on hälytystasoa nostettu ja on reaalinen riski, että jonkin asteisia terrori-iskuja vaaliasemia kohtaan tultaisiin tekemään.

Kampanjat poissa kadunvarsilta

Kanervan mukaan huomiota on  herättänyt myös se, että vaalien tienvarsimainonta ja vaalijulisteet loistavat poissaolollaan ainakin pääkaupungissa.

– Olen ollut Washingtonissa pari kolme päivää, niin en ole ensimmäisen ensimmäistä vaalijulistetta nähnyt yhtään missään. Yhtä vähän kuin lehdissäkään vaalimainoksia.

– Kyllä tämä tässä mielessä on siirtynyt sosiaaliseen mediaan hyvin paljon tämä vaali-ilmoittelu ja kaikki tämän kaltainen.

Vaalitarkkailijana Kanervan tehtävänä on seurata, että vaalit hoituvat teknisesti oikein. Haastetta riittää, sillä vaaleissa ratkotaan esimerkiksi kansanäänestyksillä muitakin asioita kuin seuraavan presidentin henkilöllisyyttä. Vaalijärjestelmä on varsin sekava.

– Vaalipiirijakoja täällä muutetaan aika reippaasti ja äänioikeusmahdollisuudesta keskustellaan koko ajan, koska rekisteröityminen äänestäjäksi ei ole kovin yksinkertaista.

Vaalien toimeenpanossa riittää paljon kiinnostavaa tarkkailtavaa, kuten esimerkiksi erot kampanjarahoituksessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme