Mainos
Mainos

Vaalitarkkailijat eivät mene Krimille -"laittomia vaaleja ei voi valvoa"

Krimin niemimaalla järjestetään sunnuntaina kansanäänestys Venäjään liittymisestä. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei aio osallistua vaalien tarkkailuun millään lailla, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut vaalitarkkailuasiantuntija Kimmo Kiljunen.

Kiljusen mukaan vaalitarkkailijat pysyvät poissa Krimin vaaleista, koska ne ovat laittomat.

– Krimin niemimaan asema on määritelty 1992 Ukrainan ja Venäjän välillä solmitussa sopimuksessa. Sopiuksessa Krimille annettiin autonominen asema, vähän niin kuin Ahvenanmaalle Suomen yhteydessä. Koska Ukraina ja Venäjä ovat asiasta yhdessä sopineet, pitäisi niiden yhdessä sopia muutoksistakin. Ei tätä voi yksipuolisesti tehdä. Tässä on kyseessä sopimuksen rikkominen, Kiljunen selittää.

Etyjin näkökulmasta kysymys on siis siitä, että jos vaalitarkkailijat lähetettäisiin paikalle, järjestö hyväksyisi samalla niemimaan laittomat toimet.

Kiljunen pitää Ukrainan kriisiä pahimpana poliittisena kriisinä sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Hänen mukaansa Krimin kansanäänestys vain kärjistää tilannetta entisestään.

Krimin Venäjä-mielinen parlamentti on pyydellyt aktiivisesti Etyjin vaalitarkailjoita sunnuntaina paikalle.

Kiljunen pitää tilannetta ironisena, koska Venäjä on perinteisesti suhtautunut hyvin nuivasti vaalitarkkailjoihin.

– Etyj ei tule osallistumaan vaaleihin millään lailla, koska se ei halua legitimoida tilannetta, Kiljunen korostaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme