Mainos
Mainos

Vaalitulos enteilee itsenäisyysäänestystä Skotlantiin

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n vaalivoitto voi johtaa siihen, että Skotlannissa äänestetään lähivuosina itsenäisyydestä.

Alex Salmondin johtama SNP sai enemmistön Edinburghin parlamenttiin, kun Britanniassa äänestettiin toissapäivänä paikallisvaaleissa. Aiemmin vahva Labour jäi vaaleissa kakkoseksi.

Salmond on luvannut järjestää kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä neljän vuoden kuluessa. Hän haluaa lisätä myös Skotlannin parlamentin päätäntävaltaa.

Parlamentti on toiminut vuodesta 1999 lähtien. Se päättää esimerkiksi koulutukseen, terveydenhuoltoon ja ympäristöön liittyvistä asioista. Puolustuksesta ja ulkopolitiikasta vasta Britannian hallitus.

SNP:n menestyksen uskotaan pohjaavan muun muassa hallituksen leikkausohjelman vastustamiseen, sillä Skotlannin itsenäisyydellä ei ole suurta kannatusta skottien keskuudessa.

Britanniassa äänestettiin torstaina aluevaalien lisäksi vaalitavan uudistamisesta.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme