Mainos
Mainos

Vääntö torjunta-aineen myyntiluvasta jatkuu edelleen – epäilty aiheuttavan syöpää

EU-maat eivät onnistuneet päättämään rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin myyntiluvan jatkosta.

Muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa käytettävän glyfosaatin myyntilupa on umpeutumassa vuoden lopulla.

Useista yrityksistä huolimatta EU-maat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, pitäisikö myyntilupaa jatkaa. Seuraava yritys on näillä näkymin kahden viikon sisällä.

Komissio esitti alun perin, että kiistanalaisen rikkamyrkyn myyntilupaa jatkettaisiin kymmenellä vuodella. Keskiviikkona komissio olisi ollut valmis hyväksymään myös 5–7 vuoden jatkoajan, kunhan kompromissin taakse olisi saatu laaja tuki.

Glyfosaatin on epäilty aiheuttavan syöpää, minkä takia sen myyntiluvan jatko on herättänyt voimakkaita tunteita.

EU:n Helsingissä toimiva kemikaalivirasto julkaisi maaliskuussa oman arvionsa, jonka mukaan aineen ei ole todettu kasvattavan syövän riskiä ihmisillä.

Myös muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samalle kannalle. Sen sijaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla.

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut eurooppalaisen kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan rikkakasvien torjunta-aineiden kieltoa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme