Mainos
Mainos

Vaarallinen tulirengas aktivoitunut: Johtanut kuolemiin ja evakuointeihin Tyynellämerellä

Filippiineillä saarten aktiivisin tulivuori on sylkenyt tuhkaa jopa viiden kilometrin korkeuteen. Kuluneen viikon aikana aktivoituneen Mayon-vuoren pelätäänkin purkautuvan voimalla tulevina päivinä – tai jopa lähitunteina. Yli 56 000 ihmistä on evakuoitu tulivuoren läheisyydestä.

Kun Mayon ärähtää, laavaa sinkoutuu kraaterista yli puolen kilometrin korkeuteen. Tuhkapilvet yltävät pahimmillaan viiteen kilometriin. Ja tämä on luultavasti vasta alkusoittoa.

– Tulivuori voi kehittää parhaillaan enemmän kaasua, mikä voi johtaa räjähtävämpään purkaukseen. Siksi seuraamme jatkuvasti kaasun muodostumista, sanoo tulivuoritutkija Ed Laguerta Filippiinien seismologiselta laitokselta.


Vuoren lähistöltä on evakuoitu yli 50 000 ihmistä. Suojaa haetaan lähikaupungeista – tosin niidenkin ilma on harmaana tuhkasta.

Mayon on yksi niistä Aasian tulivuorista, jotka ovat heränneet ja purkautuneet viimeisen neljän kuukauden aikana. Eilen Japanissa yksi ihminen kuoli, kun Kusatsu Shirane sylki kiviä hiihtokeskuksen päälle.

Kaikki nämä tulivuoret ovat osa niin kutsuttua Tyynenmeren tulirengasta. Arvioiden mukaan tällä alueella sijaitsee jopa 75 prosenttia maailman tulivuorista.

Tulirenkaassa tapahtuu myös suurin osa maailman maanjäristyksistä.

Renkaan tämänhetkisestä aktiivisuudesta kertoo myös eilinen maajäristys Alaskassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme