Mainos
Mainos

Väärennetty Suomen passi helposti tonnilla – asian selvittänyt toimittaja sai rikosepäilyn niskaan

Turkin syyttäjänvirasto käsittelee parhaillaan erikoista tutkivan journalismin tapausta: Haberturk-lehden toimittaja Sefik Dinc selvitti huhtikuussa ilmestyneessä jutussaan, miten pakolaiset hankkivat väärennettyjä henkilöpapereita Turkista. Dinc osti itselleen Suomen passin tuhannella eurolla.

Jutun oli tarkoitus selventää ihmissalakuljetuksen mekanismeja. Nyt viranomaiset tutkivat kuitenkin Dinciä itseään rikoksesta epäiltynä.

– Luulin että minua kuullaan todistajana, mutta sain tietää että rikosepäilyt koskevatkin minua itseäni, Dinc sanoi turkkilaiselle medialle tutkinnan yhteydessä.

Suomalaisnäkökulmasta kiinnostavaa on se, kuinka helppoa väärän Suomen passin hankkiminen lopulta oli.

Dinc vietti aikaa Aksarayn kaupunginosassa Istanbulin eurooppalaisella puolella. Aluetta pidetään yleisesti yhtenä Istanbulin laittoman maahantulon keskuksista. Hän kertoo tutustuneensa nopeasti alueella liikkuviin ihmissalakuljettajiin, jotka järjestivät hänelle väärennetyn Suomen passin viidelläsadalla eurolla kahden päivän sisällä. Hinta laski alkuperäisestä tuhannesta eurosta puoleen, kun Dinc suostui ottamaan passin, jossa ei ollut rajanylitysleimoja.

Kaikenlaiset järjestelyt ovat kuitenkin mahdollisia jos raha ei ole ongelma. Dincin mukaan "täyden palvelun paketti" henkilöpapereista, leimoista ja lentolipuista Kanadaan maksaa noin 15 000 dollaria.

Useimmille pakolaisille tällainen on kuitenkin täysin mahdotonta. Silloin he valitsevat esimerkiksi veneen Turkista Kreikkaan tai Italiaan.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme