Mainos
Mainos

Vahvistavatko KGB-johtajan salaiset päiväkirjat: Juutalaisia pelastanut ruotsalaisdiplomaatti tapettiin Stalinin käskystä?

Tuhansia unkarinjuutalaisia natsien holokaustilta pelastanut ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenberg hävisi jäljettömiin vuonna 1945. Selittämätön katoaminen on askarruttanut historioitsijoita tähän päivään saakka. Vastikään Venäjällä julkaistu kirja valottaa hänen kohtaloaan ja yhdistää Venäjän hallinnon miehen kuolemaan, kertoo New York Times.

Neuvostoliiton epäiltiin olleen osallisena Wallenbergin katoamiseen heti, kun mies oli hävinnyt jäljettömiin Budapestistä vuonna 1945.

Wallenbergin kohtalolle ei kuitenkaan koskaan löydetty selitystä ja Venäjän hallinto on tähän päivään saakka kieltänyt tietävänsä tapauksesta mitään.

Kesäkuussa julkaistiin kirja, joka perustuu Neuvostoliiton salaisen poliisin, KGB:n, päällikkönä vuosina 1954-1958 työskennelleen Ivan A. Serovin päiväkirjoihin. Päiväkirjat löydettiin piilotettuna miehen entisen oma-asumuksen sisäseinistä vastikään.

– Minulla ei ole epäilystäkään siitä, että Wallenberg likvidoitiin vuonna 1947, Serov toteaa muistiinpanoissaan.

Aiemmat tutkimukset tuloksettomia

Varakkaan ruotsalaisen teollisuussuvun vesana tunnetun Wallenbergin kohtalosta liikkui runsaasti huhuja jo pian miehen kadottua.

Osa Neuvostoliittoon kohdistuneista syytöksistä perustuivat tietoon siitä, että Neuvostoliiton Ruotsin suurlähettiläs, Alexandra M. Kollontai, paljasti tuolloin Wallenbergin äidille, että diplomaatti on Neuvostoliiton hallussa. Hän kuitenkin perui puheitaan Kremlin tiedotettua, että Neuvostoliiton hallinto ei tiedä tapauksesta mitään.

Neuvostoliitto toimitti Ruotsille vuonna 1957 raportin, jonka mukaan Wallenberg oli kuollut vankilassa saamaansa sydänkohtaukseen heinäkuussa kymmenen vuotta aiemmin.

Toinen Wallenbergin kohtaloa selittämään pyrkinyt raportti syntyi yhteistyössä venäläisten ja ruotsalaisten tutkijoiden kesken. Se valmistui vuonna 2000, mutta ei kuitenkaan onnistunut selittämään Wallenbergin katoamista tyhjentävästi.

Raportin mukaan tapauksen kannalta olennaisia asiakirjoja oli tuhoutunut tai niitä oli muokattu mieheen liittyvien tietojen hävittämiseksi.

Remonttimiehet osuivat kultasuoneen

Serovin loma-asunnolta löytyneiden dokumenttien joukoista löytyy todistus Wallenbergin polttohautauksesta ja tieto siitä, että Josif Stalin ja Neuvostoliiton ulkoministeri Vyacheslav M. Molotov olivat ilmeisesti määränneet Wallenbergin tapettavaksi.

Staliniin ja Seroviin erikoistuneen venäläishistorioitsija Nikita Petrovin mukaan Serovin päiväkirjoilta puuttuu virallisten asiakirjojen uskottavuus.

Siitä huolimatta Serov on kuitenkin omien sanojensa mukaan tutustunut Wallenbergiin liittyviin asiakirjoihin henkilökohtaisesti.

Tieto on merkittävä, sillä Neuvostoliiton viranomaiset kielsivät kyseisten dokumenttien olemassaolon täysin, eikä niitä ole löydetty sittemminkään.

Ulkomaiden hallinnot ja historiantutkijat ovat pitkään epäilleet, että Kreml olisi mielummin pidättäytynyt julkaisemasta asiakirjoja ja ollut haluton vahvistamaan, että Stalin olisi tilannut ulkomaisen diplomaatin murhan, kuin myöntänyt, että se on valehdellut.

Lapsenlapsi löysi paperit

Serovin päiväkirjoihin pohjautuva kirja, Notes From a Suitcase: Secret Diaries of the First K.G.B. Chairman, Found Over 25 Years After His Death, ilmestyi Venäjällä kesäkuussa.

Kirja sai alkunsa, kun Serovin ainoan lapsenlapsen, 57-vuotiaan Vera Serovan palkkaamat remonttimiehet löysivät Serovin entisen loma-asunnon sisäseinien sisälle piilotettuja laukkuja.

– He ajattelivat niiden olevan täynnä rahaa tai kultaa, mutta sieltä löytyi ainoastaan papereita, nainen kertoi löydöstä huvittuneena.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme