Mainos
Mainos

Vaikuttiko Venäjän "hakkerointi" USA:n vaalitulokseen? Salaisia tietoja kalasteltiin valeviesteillä

Venäläiset tiedusteluyksiköt olivat onnistuneet urkkimaan yhdysvaltalaispuolueen tietoja kalastelemalla salasanoja ja käyttäjätunnuksia valeviesteillä ja -sivustoilla, kerrotaan FBI:n raportissa. Presidentti Obama vastasi kalasteluun kovin sanktioin.

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama kertoi eilen 35 venäläisdiplomaatin karkotuksesta ja muista Venäjän vastaisista toimista, joilla Yhdysvallat rankaisee Venäjää kyberhyökkäyksistä ja sekaantumisesta Yhdysvallan presidentinvaaleihin.

FBI:n torstaina julkaisema raportti valottaa, miten tämä tapahtui.

Tietoja saatiin käyttäjätunnuksia kyselemällä

Obama määräsi aiemmin joulukuussa laajan tutkinnan kyberhyökkäysten vaikutuksista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Päiviä myöhemmin CIA kertoi, että Venäjä on todella tehnyt kyberhyökkäyksiä, joilla on pyritty heikentämään demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin ja demokraattipuolueen asemaa presidenttikisassa hakkeroitujen sähköpostien avulla.

FBI:n raportin mukaan kaksi Venäjän tiedusteluyksikköä on suunnannut urkintakampanjoita poliittiseen puolueeseen – ilmeisesti demokraattien.

Raportista käy ilmi, että tiedusteluyksiköt olivat esimerkiksi luoneet organisaation internetsivuja muistuttavia sivustoja ja lähettäneet puolueen nimissä sähköpostiviestejä, joissa kalasteltiin hallinnon järjestelmien käyttäjätietoja.

Näin oli onnistuttu raportin mukaan saamaan tietoja etenkin vanhemmilta puolueen jäseniltä, ja tietoja oli vuodettu lehdistölle. Hakkeroinnin suurin vaikutus on raportin mukaan juuri salaisten tietojen kerääminen ja vuotaminen.

Venäjä ryhtyy vastatoimiin

Urkintakampanjat ovat jatkuneet myös presidentinvaalien jälkeen. Presidentti Obaman neuvonantaja ja viranomaislähteet ovat kertoneet uskovansa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi sekaantunut asiaan henkilökohtaisesti.


Yhdysvallat karkotti eilen 35 venäläistä diplomaattia vastaiskuna tietojen kalastelulle ja yhdysvaltalaisten diplomaattin kohtelulle Venäjälle. Diplomaateille annettiin 72 tuntia aikaa poistua Yhdysvalloista. 

Tänään Venäjä ilmoitti vastaavamsa toimiin omilla karkotuksillaan – maasta saa lähteä niin ikään 35 amerikkalaisdiplomaattia.

Obama ilmoitti eilen määränneensä seurauksia myös kahdelle venäläiselle tiedustelupalvelulle, neljälle virkamiehelle jotka työskentelivät tiedustelupalvelussa, ja kahdelle yksityishenkilölle, jotka ovat hyötyneet taloudellisesti hakkeroinnista. Yhdysvallat sulkee myös kaksi maassa toimivaa venäläistä yhdistystä.

Putinin tiedottaja ilmoitti eilen Putinin kiistävän jyrkästi "perusteettomat Venäjää koskevat väitteet ja syytökset" ja ryhtyvän sanktioiden myötä vastatoimiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme