Mainos
Mainos

Vain viisi osavaltiota USA:ssa säästynyt joukkoampumisilta tänä vuonna

Yhdysvalloissa vain viisi osavaltiota on säästynyt joukkoampumisilta kuluvana vuonna. Viisikkoon kuuluvat Havaiji, New Hampshire, Pohjois-Dakota, Länsi-Virginia ja Wyoming.

Asiantuntijoiden mukaan osavaltioiden säästymiseen vaikuttaa osittain niiden suhteellisen vähäinen asukasmäärä sekä se, ettei niissä juuri sijaitse suuria kaupunkeja, mikä vähentää muun muassa jengiväkivallan riskiä.

Väkivaltarikoksia tutkineiden mukaan kyseessä voi silti olla myös "onnekas sattuma", sillä Havaijia lukuun ottamatta viisi osalvaltiota eivät ole tiukentaneet aselakejaan. Aselakien tiukentamisen vaikutuksista joukkoampumisten määrään asiantuntijat ovat Yhdysvalloissa erimielisiä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on jatkuvasti vaatinut aselakien tiukentamista ja kutsunut joukkoampumisia muun muassa Yhdysvaltain "häpetahraksi".

"Ampumisia voi tapahtua sattumanvaraisesti"

– Nämä (joukkoampumisilta säästyneet) osavaltiot eivät ole tehneet mitään innovatiivista tai tehokasta estääkseen joukkoampumisia, kyseessä on vain sattuma, sanoo oikeustieteilijä Adam Winkler Kalifornian yliopistosta.

Yhdysvaltain aseenkantolupia koskevasta keskustelusta kirjan kirjoittanut Winkler sanoo olevansa varma, että aselakien tiukennusten vastustajat tulevat käyttämään viittä osavaltiota perusteluna näkemyksilleen siitä, että tiukemmat aselait eivät takaa kansalaisten turvallisuutta.

– Joukkoampumisten suitsiminen on hyvin vaikeaa, koska suurin osa näissä ampumisissa käytetyistä aseista on hankittu laillisesti, Winkler sanoo.

New Yorkin yliopiston oikeustieteilijä James Jacobs puolestaan pitää joukkoampumisia yhä "hyvin harvinaisina tapauksina" 320 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa.

-On epätodennäköistä, että mikään poliittinen päätös voi estää tällaisia harvinaisia tapauksia, Jacobs sanoo. Hän huomauttaa, että viimeisimmän joukkoampumisen kohteeksi joutuneen Kalifornian osavaltion aselait ovat Yhdysvaltain tiukimpia.

– Joukkoampumisia voi tapahtua sattumanvaraisesti, Jacobs sanoo.

Kalifornian San Bernardinossa raskaasti aseistautuneet mies ja nainen tappoivat viime viikolla 14 ihmistä.

Joulukuun toiseen päivään mennessä Yhdysvalloissa oli tänä vuonna kuollut 462 ihmistä joukkoampumisissa 220 kaupungissa. Luvut perustuvat joukkoampumisia listaavan verkkosivun shootingtracker.comin tietoihin. Sivusto laskee joukkoampumiseksi tapaukset, joissa on kuollut tai haavoittunut ainakin neljä ihmistä. Sen luvut perustuvat mediatietoihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme