Mainos
Mainos

Väite: Tanska rakennutti sotalaivan pohjoiskorealaisella pakkotyövoimalla

Tanskalainen dokumenttielokuva Krigsskibets Hemmelighed, ”Sotalaivan salaisuus”, väittää, että Lauge Koch -sotalaivan rakentamiseen on käytetty pohjoiskorealaista työvoimaa. Aiheesta uutisoi CPH Post Online.

Dokumenttielokuvassa on CPH Post Onlinen mukaan todisteena muun muassa sopimuksia ja silminnäkijöiden kertomuksia. 

– Ulkomailla työskentelevät pohjoiskorealaiset ovat tärkeä rahan lähde Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusohjelmien kehittämisessä, Etelä-Korean Tanskan suurlähtettiläs Jai-chui Choi kertoo elokuvassa.

– Jos tanskalaisten veronmaksajien rahaa on käytetty tukemaan ydinase- ja ohjusohjelmia, se olisi katastrofi.

YK:n raportin mukaan Pohjois-Korea pyrkii saamaan ulkomailta tuloja lähettämällä kansalaisiaan eri maihin pakkotyöhön. Työntekijöiden palkoista valtaosa menee valtiolle.

Pohjoiskorealaisia on lähetetty lähinnä Kiinaan ja Venäjälle, mutta heitä löytyy myös Afrikasta, Lähi-Idästä ja Euroopasta.

"Tämä täytyy selvittää perinpohjaisesti"

Puolassa valmistettu sotalaiva Lauge Koch on maksanut Tanskalle yli puoli miljardia kruunua eli yli 67 miljoonaa euroa.

Useat Tanskan puolueet – etenkin vasempaa laitaa edustavat – ovat vaatineet selvitystä sotalaivan valmistuksesta puolustusministeri Claus Hjort Frederikseniltä.

– Meidän täytyy selvittää tämä perinpohjaisesti. Etenkin siksi, ettei tämä toistu tulevaisuudessa, sosiaalidemokraattien edustaja Henrik Dam Kristensen kommentoi.

Dokumenttielokuva esitetään Tanskassa huomenillalla televisiokanava DR2:lla. 

Korjaus: Jutussa väitettiin aiemmin, että sotalaiva maksaisi noin 64 000 euroa. Oikea summa on 67 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot