Mainos
Mainos

Välimeren laivaturma: "Meressä kelluvien kuolleiden joukosta yritetään etsiä eläviä"

Italian ja Maltan merivartiostot etsivät Välimereltä henkiinjääneitä sen jälkeen, kun maahanpyrkijöitä täyteen ahdettu kalastusalus oli kaatunut matkalla Pohjois-Afrikasta Italiaan.

Jopa 700 ihmisen pelätään kuolleen turmassa, jota pidetään Välimeren historian pahimpana.  

-He kirjaimellisesti yrittävät löytää eläviä meressä kelluvien kuolleiden joukosta, Maltan pääministeri Joseph Muscat kertoo.  

Onnettomuuden jäljiltä oli löydetty vain vajaat 30 eloonjäänyttä. Laiva upposi runsaan 100 kilometrin päästä Libyan rannikolta ja vajaat 200 kilometriä Italian Lampedusasta etelään. 

Italian ja Maltan rannikkovartiostot saivat hälytyksen hädässä olevasta laivasta puoliltaöin paikallista aikaa. He ohjeistivat lähellä ollutta portugalilaista rahtilaivaa tarkistamaan tilanteen. Eloonjääneiden mukaan 20-metrinen kalastusalus kaatui, koska sadat maahanpyrkijät ryntäsivät aluksen toiselle laidalle katsomaan saapuvaa laivaa. 

Jo ennen uusinta turmaa Välimereen on hukkunut tuhatkunta maahanpyrkijää tämän vuoden aikana.    

"Shokki, ei yllätys"  

  
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kutsuu turmaa "itse aiheutetuksi tragediaksi järkyttävissä mittasuhteissa". 

-Nämä kuolemat ovat shokki, mutta ei yllätys, Amnestyn John Dahlhuisen kommentoi.  

Muun muassa Amnesty on arvostellut EU-maita sen jälkeen, kun Italia oli lopettanut viime vuonna laajan Mare Nostrum -ohjelman maahanpyrkijöiden auttamiseksi. Se perusteli lopettamispäätöstä sillä, että EU-maat eivät suostuneet osallistumaan riittävän avokätisesti vajaat 10 miljoonaa euroa kuussa maksavan operaation kustannuksiin.

Lisäksi osa poliitikoista väitti pelastusohjelman kannustavan afrikkalaisia laittomaan maahanmuuttoon.  

Mare Nostrumin tilalle EU-maat perustivat suppeamman ja halvemman Triton-ohjelman, jonka partiointialue ulottuu vain noin 50 kilometrin päähän Italian rannikosta.  

Italia esittää hätäkokousta siirtolaisuudesta


Italian pääministeri Matteo Renzi on pyytänyt EU-kollegoitaan järjestämään hätäkokouksen siirtolaiskriisin vuoksi. Asiasta kertoo Renzin tiedottaja.  

Tiedottajan mukaan Renzi on ollut asiasta yhteydessä lukuisiin EU-johtajiin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme