Mainos
Mainos

Välimeren laivaturman olosuhteet järkyttävät – osa pahoinpideltiin hengiltä

Yli 800 maahanpyrkijän hengen viime sunnuntaina vaatineesta veneturmasta paljastuu yhä uusia yksityiskohtia.

Sisilialaisviranomaisten tutkintatiedoista selviää, että kyseessä oli todellinen kauhujen matka jo ennen sen traagista loppua.

Tutkinnan mukaan Libyassa maahanpyrkijöitä olisi aluksi ollut yli tuhat, ja heidät olisi suljettu aseistettujen vartijoiden ympäröimään rakennukseen Tripolin laitamille.

Henkiinjääneiden mukaan ihmissalakuljettajat olivat jo ennen lähtöä hakanneet siirtolaisia kepeillä siksi, että nämä eivät olleet totelleet käskyjä, la Repubblica kertoo. Osa siirtolaisista kuoli pahoinpitelyn seurauksena, osa taas ravinnon puutteeseen.

Tg la7-uutislähetyksen mukaan siirtolaiset kuljetettiin merenrantaan kuorma-autoilla, minkä jälkeen heidät vietiin sadan ihmisen ryhmissä kumiveneillä kalastusalukseen. Yksi siirtolainen hakattiin hengiltä kumiveneessä siksi, että tämä oli noussut seisomaan ilman lupaa. Miehen ruumis heitettiin veteen.

Kalastusaluksessa ei ollut valoja, vettä tai ruokaa. Erään silminnäkijän mukaan alus oli ahdettu niin täyteen ihmisiä, että ihmissalakuljettajat olisivat joutuneet käännyttämään yhden naisia ja lapsia täynnä olleen kumiveneen takaisin.

Törmäys ja paniikki

Aiemmin tällä viikolla eloonjääneet kertoivat, että aluksen kapteeni joi matkan aikana alkoholia ja poltti hasista. Turman uskotaankin johtuneen osittain siitä, että kapteeni olisi törmännyt apuun tulleeseen rahtialukseen. Sen seurauksena kalastusalus kaatui ja upposi.

– Kaikki huusivat. Työnsivät. Kyynärpäitä. Nyrkkejä. Pelkoa. Alhaalla ne, jotka oli suljettu sisään, huusivat “Apua! Apua!” En tiedä miten, mutta pääsimme uimalla ulos juuri ajoissa. Kun kalastusalus upposi, kuvailivat eloonjääneet Corriere della Seran haastattelussa onnettomuushetkeä.

Turman jäljiltä löydettiin vain 24 ruumista, jotka haudattiin torstaina Maltalle. Aluksen kapteeniksi ja perämieheksi epäillyt miehet on pidätetty.

Uusia pidätyksiä

Torstaina Italiassa pidätettiin useita muitakin ihmissalakuljetuksesta epäiltyjä henkilöitä. Yhden heistä epäillään ohjanneen alusta, jolla puhkesi viikko sitten uskonnollinen kiista. Kiistan seurauksena aluksella matkustaneet muslimit heittivät noin kymmenen kristittyä maahanpyrkijää mereen. Tapauksesta on pidätettyinä myös 14 maahanpyrkijää.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme