Mainos
Mainos

Valkoiselta talolta tyly viesti NSA-lain raukeamisesta

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on arvostellut maan senaattia vastuuttomuudesta NSA-asiassa.

Senaatti ei päässyt eilisessä istunnossaan yksimielisyyteen esimerkiksi kansalaisten puhelintietojen keruuseen liittyvien lakien jatkosta, minkä vuoksi osa lainkohdista vanhenee kuun vaihduttua Yhdysvalloissa, eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.  

Valkoisen talon mukaan senaatti epäonnistui, koska se ei kyennyt takaamaan tärkeiden terrorisminvastaisten toimintojen jatkumista joko jatkamalla vanhaa lakia tai hyväksymällä sen tilalle uutta. Valkoisesta talosta toivotaan, että lain raukeaminen jää "mahdollisimman lyhytaikaiseksi".  

Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen voimaan tulleen, Patriot Actina tunnetun lain vanhenevien osien tilalle suunniteltu Freedom Act korvaisi laajamittaisen tiedonkeruun kohdistetulla järjestelyllä. Freedom Act läpäisi senaatin alustavan käsittelyn äänin 77-17, mutta sitä pidemmälle senaatti ei lain kanssa päässyt republikaanisenaattori Rand Paulin vuoksi.

Ensi vuoden presidentinvaaleissa ehdokkuutta tavoitteleva Paul vastustaa sekä entisenlaista massatiedonkeruuta että sitä korvaavaa lakia, ja hän on ilmoittanut estävänsä yritykset edistää ohjelman jatkumista. Sanomalehti Guardian on kuvaillut Randia vannoutuneeksi hallituksen tarkkailutoiminnan vastustajaksi.  

Freedom Actilla on presidentti Barack Obaman vahva tuki, ja se on jo hyväksytty edustajainhuoneessa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme