Mainos
Mainos

Valkoisen talon entinen puheenkirjoittaja: En ikinä kirjoittaisi puhetta Trumpille

Huippupoliitikoille puheita kirjoittanut Sarah Hurwitz päätyi työhönsä osin vahingossa.

Valkoisessa talossa kahdeksan vuotta puheenkirjoittajana toiminut Sarah Hurwitz tyrmää täysin ajatuksen puheen kirjoittamisesta Yhdysvaltojen nykyiselle presidentille Donald Trumpille.

Hurwitzin mukaan hyvä kirjoittaja voi toki laatia puheen kenelle tahansa. Kuuluisia puheita muun muassa Michelle Obamalle kirjoittanut Hurwitz haluaa kuitenkin tehdä puheita vain ihmisille, joiden ajatusmaailman hän jakaa.

Ja Trumpin kohdalla tämä ei Hurwitzin mukaan toteudu.

– Ei ikinä. Olen hänen kanssaan eri mieltä lähestulkoon joka asiasta. En ikimaailmassa kirjoittaisi puhetta hänelle, Hurwitz kommentoi STT:lle.

”Olin kamala puheenkirjoittaja”

Hurwitz kertoo päätyneensä kirjoittamaan puheita osittain vahingossa eikä katso olleensa heti alkuun mikään virtuoosi.

– Olin oikeasti aika kamala puheenkirjoittaja silloin.

Juristiksi opiskellessaan Hurwitz tutustui presidentti Bill Clintonin puheenkirjoittajaan ja alkoi kirjoittaa yhdessä tämän kanssa saadakseen rahaa opiskeluun.

Ystävänsä opeilla ja avustuksella Hurwitz päätyi lopulta mukaan aina presidentinvaalikampanjoihin asti. Ensimmäiset kampanjat kulkivat tappiosta toiseen.

– Tappiokampanjat tuntuvat kaikki samanlaisilta. Tuntuu kuin uisit koko ajan vastavirtaan ja ettet oikein saa viestiäsi perille, Hurtwitz toteaa.

– Voittokampanjoissa taas tuntuu olevan vahva viesti alusta alkaen.

Häviökampanjat toivat silti tärkeää oppia. Kampanjapuheet olivat myös jääneet muiden mieliin niin, että Hurwitzille tarjottiin lopulta paikkaa silloisen senaattori Barack Obaman puheenkirjoittajana.

Entä, jos pitäisi kirjoittaa uudelleen Trumpin puhe?

Omat lahjansa puheenkirjoittajana Hurwitz löysi lopullisesti työskennellessään puheenkirjoittajana Obamoille.

– He olivat yksinkertaisesti niin hyviä ja opettivat minulle paljon.

Erityisen hyvin yhteistyö sujui maan ykkösnaisen kanssa, jolle Hurwitz katsoo kirjoittaneensa tärkeimmät puheensa. Yhtenä esimerkkinä Hurwitz mainitsee viime lokakuussa pidetyn puheen, jossa Michelle Obama arvosteli muun muassa Trumpin vaalikampanjan erittäin seksistisiä kommentteja.

Mitä jälleen Trumpiin tulee, toteaa Hurwitz, että hänellä on sanottavanaan tästä vain kriittisiä asioita, joita ei oikeastaan saisi sanoa.

Pelkkä ajatusleikkikin siitä, mitä Hurwitz kirjoittaisi Trumpin puheissa toisin, saa naisen naurahtamaan. Hän pyöritteleekin vastauksensa koskevan presidenttiä yleensä, ei suoraan Trumpia.

– Mielestäni on todella väärin levittää pelkoa ja vihaa tai syytellä. Mielestäni johtajien tulisi nojata sen sijaan ihmisten optimismiin, rohkeuteen, myötätuntoon ja toivoon. Yhdysvaltain presidentin tulisi vedota ihmisten tärkeimpiin arvoihin, eikä heidän alimpiin impulsseihinsa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme