Mainos
Mainos

Video: Juhlava vastaanotto Valkoisessa talossa – Suomen presidentti Niinistö Obaman vieraana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman Washingtonissa. Presidentti Niinistö tekee virallisen vierailun Valkoiseen taloon yhdessä muiden pohjoismaisten päämiesten kanssa.


Kyse on Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokouksesta, jonka aiheina ovat muun muassa terrorismin torjunta, arktiset asiat ja Euroopan turvallisuus. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on myös mukana vierailulla.

Niinistön vierailu on Suomen kannalta poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran Suomen tasavallan presidentti teki virallisen vierailun Valkoiseen taloon neljätoista vuotta sitten. Silloin presidentti Tarja Halonen tapasi kahden kesken George W. Bushin.

Niinistö tavannut Obamaa

Niinistö on tavannut Obaman useita kertoja työtapaamisten yhteydessä, edellisen kerran ydinturvahuippukokouksessa Washingtonissa reilu kuukausi sitten. Niinistö ja yli 50 maan johtajat kävivät ydinturvahuippukokouksen yhteydessä Valkoisessa talossa järjestetyllä päivällisellä. Sitä ei kuitenkaan pidetty virallisena vierailuna.

Tämän päivän Niinistön vierailu on jatko-osa vajaan kolmen vuoden takaiselle Tukholman ensimmäiselle Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden huippukokoukselle. Silloin maat sitoutuivat yhteistyöhön muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Härkää ja tuoretonnikalaa ruoaksi

Tämän päivän seremonia ja vierailu ovat Pohjoismaiden lisäksi merkittäviä  myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle. Obama on korostanut presidenttikautenaan ympäristökysymyksiä, ja Washingtonin kokouksen jälkeen maiden odotetaan tekevän jälleen yhteisen ilmastoasioihin liittyvän julkilausuman. Vierailu huipentuu Barack ja Michelle Obaman järjestämälle illalliselle. Illallinen järjestetään Valkoisen talon eteläiselle pihalle pystytetyissä illallisteltoissa. Ruokana tarjoillaan mediatietojen mukaan hitaasti haudutettua härkää ja tuoretonnikalaa. Sisällä teltassa on Pohjoismaita kunnioittaen jääkoristelu.

Huippukokouksen ajankohta ei voisi myöskään olla mielenkiintoisempi. Yhdysvalloissa ovat käynnissä paljon kohua herättäneet presidenttikilpailun esivaalit, eikä vielä tiedetä, kuka kutsuu  seuraavaksi vieraita Valkoiseen Taloon. Tällä hetkellä vahvimmat kandidaatit ovat demokraattien Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme