Mainos
Mainos

Valokuvat Euroopan hylätyistä sairaaloista paljastavat synkät leikkaussalit ja ruosteen raiskaamat välineet

Aavemaiset valokuvat hylätyistä sairaaloista paljastavat, miten nopeasti ajan hammas nakertaa vahvankin materiaalin ja miten pelottavilta osa aikanaan suosituista lääketieteellisistä instrumenteista näyttää nykyvalossa.

Itseoppinut itävaltalaisvalokuvaaja Stefan Baumann kuvasi sairaaloita etsiessään hylättyjä paikkoja eri puolilla Eurooppaa. Baumannin kuvia on julkaissut aiemmin muun muassa brittilehti The Sun.

Italiassa ja Belgiassa ikuistetuissa kuvissa näkyy pölyn alle jääneitä tyhjiä vuoteita, homeisia kattoja, sammaleen peittämiä tapetteja ja kuoriutuneen maalin peitossa olevia käytäviä – joilla ei enää kuule potilaiden valitusta.

Lisäksi niistä näkee sairaaloiden vanhoja välineitä, jotka ovat ajan saatossa hajonneet ja joutuneet ruosteen raiskaamaksi.

Bauman huomauttaa, että vaikka osa välineistä näyttää nykyvalossa suorastaan pelottavilta, kuvista voi aistia myös sen, että niillä on pelastettu ihmishenkiä.

Baumann kertoo, että suurin haaste sairaaloita kuvatessa oli kuitenkin hillitä mielikuvituksen laukkaa.

– Tulee hyvin kummallinen olo, kun katsoo vanhoja välineitä ja miettii esimerkiksi niitä satoja psyykkisesti sairaista ihmisistä, joita on hoidettu sähköshokeilla ja joilta on leikattu kallo auki, Baumann toteaa Daily Mailissä.

Joistain kuvista välittyy sellainen tunne kuin sairaalat olisi hylätty hyvin nopeasti. Kaikki välineistö on vain jätetty paikoilleen hajoamaan.

– Kuvissa näemme instumentit ja voimme niiden kautta kuvitella mielessämme, millaisia lääketiteelliset keinot ovat olleet satoja vuosia sitten.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme