Mainos
Mainos

Valtava määrä lapsia ilman vanhempiaan rajan yli Teksasissa – poliisi vaihtaa vaippoja

Yhdysvaltojen rajan on viimeisen kymmenen kuukauden aikana ylittänyt laittomasti ennätysmäärä lapsia ilman vanhempiaan. Nuorimmat ovat alle vuoden ikäisiä vauvoja.

Yhdysvaltain rajavartioston tuoreen raportin mukaan viimeisen kymmenen kuukauden aikana maahan on laittomasti saapunut yli 57 000 alaikäistä lasta ilman vanhempiaan.

Heistä lähes 400 on ollut alle kahden vuoden ikäisiä ja jopa 95 alle vuodenikäisiä vauvoja. Viime vuoteen nähden alaikäisten, laittomasti maahan pyrkivien lasten määrä lisääntyi peräti 99 prosenttia.

Rajavartioston työntekijät yrittävät epätoivoisesti löytää lapsille sijaiskoteja. Suuri osa on tällä hetkellä majoitettuina tilapäisissä pakolaiskeskuksissa, joissa esimerkiksi vaippojen vaihdosta ja pienten lasten syöttämisestä huolehtii poliisi. Presidentti Barack Obama on kutsunut tilannetta humanitääriseksi kriisiksi.

– Yritämme toimia lasten etujen mukaisesti. Mutta heidän vanhemmilleen haluan viestittää, että tämä on todella vaarallinen tilanne. On epätodennäköistä, että lapset saavat jäädä maahamme pysyvästi, Obama totesi tiedotustilaisuudessa.

Vaarallinen matka

Teksasin rajalle saapuvat lapset ovat usein lähtöisin esimerkiksi Hondurasista, Guatemalasta tai El Salvadorista. Lastensuojelujärjestö Kids in Need of Defense totesi elokuun alussa syynä olevan alueellisen väkivallan.

Rajan ylittäneet lapset ovat kertoneet paenneensa jengejä, kiristystä sekä huumekauppaan liittyvää rikollisuutta. Lapset, jotka eivät halua liittyä rikollisjengeihin, joutuvat perheineen usein väkivallan ja uhkailun kohteeksi. Osan lapsista passittavat matkaan sen sijaan omat vanhemmat.

Pitkä, tuhansien kilometrien matka Meksikon läpi tehdään ihmiskauppaa ammatikseen pyörittävien rikollisten tai huumekartellien avulla. Lastensuojelujärjestöjen mukaan moni joutuu matkallaan esimerkiksi seksuaalisen väkivallan uhriksi. Lapset matkustavat muiden siirtolaisten joukossa muun muassa rahtijunien katolla. Osaa junista pidetään niin vaarallisina, että niitä kutsutaan ‘kuoleman juniksi’ ja ‘pedoiksi’.

New Yorkiin 10 000 lasta

Rajalle saapuvia lapsia kuulustellaan kuten ketä tahansa laittomasti maahan pyrkivää siirtolaista. Kuulustelujen jälkeen lapset on pyritty sijoittamaan sijaiskoteihin ja osa jää odottamaan oleskelulupia pakolaiskeskukseen. Noin 10% lapsista sen sijaan katoaa jäljettömiin ja poliisin mukaan esimerkiksi nuoret, alaikäiset tytöt päätyvät usein seksikaupan uhreiksi.

Lapset pyritään sijoittamaan pakolaiskeskuksiin tai perheisiin kautta maan. Esimerkiksi New Yorkin osavaltioon oli kesäkuun loppuun mennessä saapunut noin 3 000 lasta tilapäismajoitukseen. Määrän uskotaan kuluvan vuoden aikana nousevan yli 10 000.

Karkotus uhkaa

Yhdysvaltain kongressi on käsitellyt asiaa ahkerasti kesän aikana. Presidentti Obamaa tehottomaksi haukkuvat republikaanit ovat kiivaasti vaatineet lasten käännyttämistä rajalta: hallituksella ei ole riittävästi resursseja ja kriisi on pysäytettävä ennen kuin on liian myöhäistä. Lasten ruoka, vaatteet ja hoito maksavat valtiolle arviolta noin miljardi dollaria (750 milj. euroa) vuodessa.

Osa onkin jo ehditty karkottaa maasta, mutta kymmenien tuhansien lasten kohtalo on yhä avoinna. Hallituslähteiden mukaan suurin osa pystyy todennäköisesti oleskelemaan maassa muutaman kuukauden tai jopa vuoden, mutta jatkon suhteen linja on tiukka.

– Tämän humanitäärisen kriisin johdosta meille on ensisijaisen tärkeää, että kukin tapaus ratkaistaan niin pian kuin mahdollista, varapresidentti Joe Biden totesi äskettäin valtiovierailulla Guatemalassa.

– Lupaan, että jokaisen lapsen tarina kuullaan. Mutta mikäli he eivät täytä pakolaisuuden ehtoja, lähetämme heidät takaisin kotiin. Sen pitäisi olla kaikille selvää, Biden linjasi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme