Mainos
Mainos

Vanhanen: Suomalaisehdokkaat ylsivät kalkkiviivoille

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaiset ehdokkaat ylsivät EU:n johtovirkojen täytössä kalkkiviivoille, mutta valintaprosessissa syntynyt poliittinen asetelma ei suosinut Olli Rehniä eikä Paavo Lipposta.

Vanhanen kertoo lobanneensa Rehnin ja Lipposen puolesta huippukokousta edeltäneeseen iltapäivään saakka.

Vanhasen mukaan Suomen lobbausstrategia oli Rehnin ja Lipposen heikosta menestyksestä huolimatta oikea, sillä nimityksiä ei ratkaista julkisuudessa vaan luottamuksellisissa keskusteluissa.

Vanhanen tyytyväinen valintoihin

Pääministeri on tyytyväinen valittuihin henkilöihin, mutta tyytymätön siihen, että Euroopan liberaalipuolueet jäivät vaille edustajaa EU:n johtopaikoilla.

Vanhanen uskoo, että liberaalien jääminen vaille johtopaikkaa huomioidaan uutta komissiota muodostettaessa. Kaiken kaikkiaan Vanhanen uskoo, että EU-johtajien nimitysprosessi vahvisti Rehnin asemaa, sillä hän sai runsaasti tunnustusta komissaarintyölleen.

Vanhasen mukaan yllätysnimi Catherine Ashton ei päässyt ulkoministeriksi liian kevyillä näytöillä.

- Hänellä on pitkä parlamentaarinen ura, ja hän on hoitanut kauppakomissaarin tehtävät erittäin hyvin, Vanhanen arvioi.

Presidentiksi valittua Herman Van Rompuyta Vanhanen luonnehtii taitavaksi sovittelijaksi ja kompromissien luojaksi, mitkä taidot ovat elintärkeitä EU:n neuvoston pysyvälle puheenjohtajalle.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme