Mainos
Mainos

Vanhempien työskentely ulkomailla lisää virolaislasten käytöshäiriöitä

Ulkomailla työskentelevien virolaisten Virossa asuvilla lapsilla on tavallista useammin käyttäytymishäiriöitä.

Tutkimuksen mukaan eniten kärsivät sellaiset lapset, joiden molemmat vanhemmat ovat poissa.

Tiedot lasten käyttäytymishäiriöistä perustuvat tutkimukseen, jossa haastateltiin lähes 140:tä Virossa elävää lasta ja 37:ää opettajaa ja sosiaalityöntekijää.

Kolmasosalla lapsista oli erilaisia käyttäytymishäiriöitä ja myös psyykkisiä ongelmia.

Eniten ongelmia on perheissä, joissa molemmat vanhemmat työskentelevät ulkomailla ja lapset ovat sukulaisten tai tuttavien hoivissa Virossa.

Sosiaalityöntekijöiden mielestä isän poissaolo tuottaa vähemmän haittaa kuin äidin. Valtaosa lapsista sanoi vanhempien ulkomailla työskentelyn syyksi Viroa paremman palkan.

Useimmiten vanhemmat kävivät kotona parin kolmen viikon välein. Lähes kaksi kolmasosaa vanhemmista oli töissä Suomessa.

Ulkomailla työskentelyä selitetään usein tarpeella antaa lapselle parempi elämä, mikä saattaa aiheuttaa lapselle yhden ongelman lisää: syyllisyydentunteen vanhempien tai vanhemman poissaolosta.

Terveyteen liittyviä ongelmia lapsilla olivat pää- ja vatsasäryt, huimaukset, depressiot ja paniikkihäiriöt.

Haastateltujen sosiaalityöntekijöiden mukaan lasten käytöshäiriöihin ei vaikuta pelkästään ulkomailla työskentely, vaan perheessä jo aiemmin ilmenneet ongelmat tuovat niihin lisänsä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme