Mainos
Mainos

Vapaakauppasopimus, Nato, Syyria – näin Trump vaikuttaa maailmaan

Donald Trumpin valinnan jälkeen on odotettavissa muutoksia Euroopan ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin, arvioi emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen Kymmenen uutisissa.

– Ainakin nyt on odotettavissa että tämä Euroopan vapaakauppa- ja investointisopimus TTIP ei toteudu, ainakaan nopeasti. Toinen suuri kysymysmerkki on Nato-suhde ja kuinka valmis Yhdysvallat on puolustamaan liittolaisiaan, Ruokanen toteaa.

Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin lämpimillä väleilläkin voi olla omat vaikutuksensa. Ruokanen uskoo, että suhde voi olla Venäjälle ikkuna, jolla se pääsee pois umpikujasta, johon on itsensä kansainvälisessä politiikassa ajanut.

– Toisaalta Putin pyrkii varmasti hajottamaan Eurooppaa sisäisesti, se on ollut hänen politiikkaansa jo pitemmän aikaa.

Suhde vaikuttaa myös Syyrian tilanteeseen, sillä Syyrian kriisin on jo pitkään toivottu olevan paikka, jossa löytyisi yhteistyö suurien valtioiden kesken. Tällaiset muutokset ovat Ruokasen mukaan aina mahdollisia.

Yllyttäkö Kiina ilmastotekoihin?

Vaikka Trump-ilmiö onkin ennen kaikkea Yhdysvaltojen sisäpoliittinen ilmiö, on huomattava, että samanlainen retoriikka ja politiikka vetoaa ihmisiin myös muualla. Onko ilmiöllä vaikutuksia myös Euroopassa, se nähdään esimerkiksi parin viikon päästä käytävissä Itävallan presidenttivaaleissa.

Pariisin ilmastosopimuksen osalta tilanne on kaksijakoinen. Toisaalta Trump ei usko ilmastonmuutokseen ja voi sikäli pyrkiä ainakin hidastamaan sopimusta. Toisaalta Kiinan aloittama kilpailu ilmastokysymyksissä voi kannustaa Trumpin osallistumaan myös tähän kilpailuun, Ruokanen pohtii.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme