Mainos
Mainos

Vapaaksi 40 vankilavuoden jälkeen – kuinka onnistuu sopeutuminen elämään kalterien ulkopuolella?

Älypuhelimet, internet, työnhaku. Vuosikymmeniä vankilassa olleille moderniin maailmaan sopeutuminen on hankalaa, hämmentävää ja silti parempaa kuin mikään kiven sisällä.

The Daily Beast -verkkojulkaisu kertoo, että Otis Johnson vapautui vankilasta elokuussa oltuaan telkien takana 40 vuotta murhan yrityksestä. 69-vuotias Johnson oli jo ennättänyt sopeutua ajatukseen siitä, että hän tulisi kuolemaan vankilassa, joten hän sopeutui ympäristöön. Uudessa vapaassa elämässä vanhoista tavoista eroon pääseminen ei käy helposti.

Kun Johnson 40 vuoden eri vankiloissa vietetyn ajan jälkeen pääsi vapauteen, sai hän mukaansa 40 dollaria rahaa ja ”vapautumisvaatteet”, ei muuta. Syntymätodistus, sosiaaliturvakortti ja kunnolliset henkilöpaperit katosivat vankiloiden vaihtojen yhteydessä.

Johnsonilla ei ollut asuinpaikkaakaan, joten hänet ohjattiin Bellevuen miesten yömajaan.

Salaisia agentteja joka puolella

Yömajan henkilökunta järjesti Johnsonin kahden hengen huoneeseen, sillä suuressa ihmisjoukossa salissa nukkuminen olisi ollut tarpeettoman hämmentävää tiukasti rajatuissa oloissa pitkään eläneelle. Tämä oli ainoita tutun oloisia asioita vankilan ulkopuolella.

– Näin kadulla kulkevien ihmisten puhuvan itsekseen ja ajattelin olevani sekoamassa. Lopulta joku kertoi minulle, että he puhuivat puhelimiensa korvanappeihin. Sitten luulin kaikkien olevan salaisia agentteja, sillä edellisen kerran kun olin muiden ihmisten parissa, vain salaisilla agenteilla oli sen kaltaisia laitteita, Johnson muistelee.

Muita asioita, jotka pitkään vankilassa olleet ovat kokeneet hämmentävinä ja erikoisina vapaudessa ovat muun muassa metalliset aterimet muovisten sijaan. Myös itsenäinen ruokamarketissa käyminen ja valinnanvapaus esimerkiksi ruoan suhteen ovat asioita, joita monella vangilla ei ole ollut vuosikymmeniin.

Hankala työnhaku

Vankila-aikanaan Johnson ehti opiskella kaksi avustavaa tutkintoa ja työskennellä vankilan sairaalan AIDS-osastolla. Hän sai lahjoituksena puvun työhaastattelua varten, mutta ilman kunnollista henkilöllisyystodistusta hän ei voi työskennellä. Myös rikosrekisteri ja internetin käyttö hakuprosessissa hankaloittaa monen kohdalla työn saamista.

Johnsonin päivät kuluvatkin töiden sijasta muun muassa siihen, kun hän yrittää suojella kenkiään muiden yömajan asukkaiden varkausyrityksiltä.

Yhdysvalloissa noin 6 000 liittovaltion vankiloissa olevaa vankia aiotaan vapauttaa marraskuun 2015 aikana. Vankilauudistuksesta on tullut yksi Valkoisen talon suurimmista kiinnostuksen kohteista presidentti Barack Obama viimeisen hallintovuoden aikana.

Hiljattaisessa puheessaan Rutgersin yliopistolla Obama korosti vankien sopeuttamisohjelmien tärkeyttä, jotka keskittyisivät koulutukseen, työelämävalmennukseen ja asumiseen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme