Mainos
Mainos

Varapresidentin ääni ratkaisi senaatissa kiistellyn opetusministerin valinnan

Yhdysvaltain uuden opetusministerin nimityksestä senaatissa kehkeytyi tiistaina jännitysnäytelmä.

Kaksi republikaaniedustajaa äänesti demokraattien rinnalla Betsy DeVosin nimitystä vastaan, jolloin äänet olivat tasan 50-50. Ratkaisijaksi nousi senaatin puheenjohtaja Mike Pence, joka asettui DeVosin kannalle.

Varapresidentti äänestää senaatissa vain, jos äänet menevät tasan.

Demokraattisenaattorit yrittivät pitkittää äänestystä puhumalla koko yön. Lisäksi he yrittivät taivutella vielä ainakin yhtä republikaania puolelleen, jolloin DeVosin nimitys olisi kaatunut. Tässä ei onnistuttu, ja Pencen ääni ratkaisi.

DeVosia on pidetty yhtenä kiistanalaisimmista presidentti Donald Trumpin nimitysehdokkaista. DeVos on muun muassa puolustanut verovarojen käyttöä yksityiskoulujen tukemiseen ja kannattanut kiivaasti vanhempien vapautta valita lastensa koulu.

Aiemmin opettajana toiminut demokraattisenaattori Patty Murray sanoi, että DeVosin esiintyminen viime kuussa nimitystä edeltäneessä kuulemisessa osoitti, kuinka "valmistautumaton hän on toimimaan opetusministerinä."

DeVosin puolustajat kehuvat häntä liikenaisena ja hyväntekijänä.

Varapresidentti Pence sanoi Twitterissä DeVosin nimityksen merkitsevän sitä, että jokaisella lapsella on mahdollisuus maailmanluokan koulutukseen.

DeVosin kuuluisat harmaakarhut 

Varakas Betsy DeVos, 59, on toiminut republikaanipuolueen puheenjohtajana Michiganissa. Aivan selvää ei ole, kuinka vankka Trumpin kannattaja hän ja hänen miehensä ovat.

Vuonna 2015 he nimittäin tukivat Jeb Bushin ja Wisconsinin kuvernöörin Scott Walkerin kampanjoita, kertoo BBC. Lisäksi viime vuoden maaliskuussa Betsy DeVos luonnehti Trumpia "tunkeilijaksi", joka ei edusta republikaanipuoluetta. 

Nimitystä edeltävässä kuulemisessa DeVos ei vakuuttanut kaikkia. Huomiota sai esimerkiksi keskustelu siitä, pitäisikö kouluissa sallia ampuma-aseet. DeVos totesi, että eräässä koulussa Wyomingissä ehkä tarvitaan ase puolustauduttaessa harmaakarhuja vastaan. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme