Mainos
Mainos

Vastakohtien Groznyi kuvina: "Arkielämä sujuu normaalisti, jos sitä elää hallinnon ehdoilla"

Tshetshenian pääkaupunki Groznyi on rakennettu uudestaan Tshetshenian sodan jälkeen.

Maassa viime viikolla käyneen MTV Uutisten Venäjän-kirjeenvaihtajan Iida Tikan tunnelma Groznyin kaduilla on rauhallinen, vaikka pinnan alla piilee ongelmia. 

Poliisi otti perjantaina Groznyissa kiinni Tikan ja hänen kanssaan liikkuneen, Lehtikuvalle työskennelleen kuvaajan sekä työparin autonkuljettajan.

– Se tapahtui kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olimme päättämässä työpäivää ja kävelemässä autolta lounaalle, kun muutama mies vaati kännyköitämme, Tikka kertoo.

Tikka ja hänen seurassaan olleet kuvaajaa ja autonkuljettaja eivät suostuneet miesten vaatimuksiin ennen kuin nämä todistivat olevansa poliiseja. Sen jälkeen yksi miehistä näytti merkkinsä ja heidät vietiin autolla poliisiasemalle.

– Meidän vietiin autoon pikkasen pakolla, mutta ei hirveän aggressiivisesti, Tikka kuvailee kiinniottoa.

Muistikortit vaihdettiin

Poliisiasemalla heidät vietiin erillisiin huoneisiin, joissa heitä kuulusteltiin. Heidän laitteensa takavarikoitiin ja vaadittiin niiden salasanoja.

Tikan tietojen mukaan heitä epäiltiin jonkinlaisen terroristiryhmän rahoittamisesta.

Noin kolme tuntia myöhemmin kolmikko päästettiin menemään ja takavarikoidut tavarat annettiin takaisin. Laitteiden muistikortit oli kuitenkin vaihdettu.

Näin Tikka kertoo tuoreessa STT-analyysissä pidätystilanteesta: 

"Kun perjantaina Groznyissä ryhmäämme kuulunut tshetsheeninainen pidätettiin mukanamme, kuljettajamme reaktio tuli selkärangasta, vaikka pidätys oli ensimmäinen elämässä. Nainen alkoi huutaa sukunimeään.

Se on tapana Tshetsheniassa, jotta läheisillä olisi jokin keino saada tietää kadonneen kohtalosta.

Vähintään yhtä tottuneesti kaikki kadulla käyskennelleet ohikulkijat jatkoivat matkaansa pysähtymättä tarkkailemaan tilannetta. Sekaantumisessa ei ole järkeä, sillä arkielämä sujuu Groznyissäkin normaalisti, jos sitä elää hallinnon asettamilla ehdoilla."

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme