Mainos
Mainos

Venäjä aikoo kieltää "vauvalaatikot" – lapsisurmien pelätään lisääntyvän

Venäjä aikoo kieltää useassa maassa käytössä olevat "vauvalaatikot", jonne epätoivoiset äidit voivat turvallisesti jättää ei-toivotun lapsensa. Asiasta uutisoi BBC.

Aloitteen nosti esille senaattori Elena Mizulina ja hallitus on ilmaissut asialle tukensa. Mizulinan mukaan vauvalaatikot rohkaisevat vaikeuksissa olevia äitejä hylkäämään lapsensa ja voivat lietsoa rikollista toimintaa.

Jos lakialoite menee läpi, Venäjä ei vain kieltäisi vauvalaatikoita, vaan myös määräisi viiden miljoonan ruplan eli noin 70 000 euron sakon laatikon asentamisesta. Venäjällä on tällä hetkellä noin 20 vauvalaatikkoa, jonne äiti voi anonyymisti hylätä lapsena.

YK:n lapsen oikeuksien komitea on vaatinut kieltoa vauvalaatikoille, sillä komitean lausunnon mukaan ne loukkaavat lapsen oikeuksia. YK on kuitenkin kehoittanut Venäjää antamaan äideille vaihtoehtosyitä, jotta he eivät hylkäisi vastasyntyneitä vauvojaan. Vaihtoehdoiksi YK nostaa muun muassa perheneuvonnan ja ehkäisyn.

Venäjällä on esitetty paljon kritiikkiä suunnitelmaa vastaan. Kritisoijat ovat todenneet, että vauvalaatikoiden kieltämisen myötä vastasyntyneitä hylättäisiin entistä enemmän metsiin ja roskiksiin. Epätoivoiset äitien pelätään ajautuvan myös todennäköisemmin aborttiin tai ei-toivotun vauvansa surmaamiseen.

Komsomolskaya Pravda -lehden mukaan ensimmäinen vauvalaatikko asennettiin Venäjälle vuonna 2011, jonka jälkeen ne ovat pelastaneet noin 50 ei-toivotun lapsen hengen.

Vauvalaatikot ovat aiheuttaneet kiivasta keskustelua myös muissa maissa, joissa ne ovat käytössä. Tällä hetkellä muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa on tarjottu äideille mahdollisuus jättää ei-toivottu lapsi vauvalaatikkoon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme