Mainos
Mainos

Venäjä arvostelee Bosnian teurastajan tuomiota – sotarikostuomioistuin "puolueellinen ja serbivastainen"

Venäjä arvostelee entiselle serbikenraali Ratko Mladicille eilen langetettua tuomiota, kertoo uutistoimisto Tass.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuin on puolueellinen ja serbivastainen. Mladicin tuomio on jatkoa tälle linjalle, ministeriön tiedottaja sanoi.

Ministeriön mukaan tuomioistuimen toiminta vaikeuttaa yhteisen luottamuksen palauttamista Balkanin alueella.

Mladic tuomittiin eilen elinkautiseen vankeuteen. Tuomioistuin katsoi hänen syyllistyneen muun muassa kansanmurhaan Srebrenicassa sekä useisiin rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Venäjän mukaan tuomioistuin ei kunnioita ihmisten perustavanlaatuisia oikeuksia muun muassa terveydenhuoltoon. Eilisessä istunnossa puolustus pyysi lykkäystä Mladicin korkean verenpaineen takia, mutta oikeus ei suostunut.

Mladic protestoi päätöstä niin kovasti, että hänet siirrettiin seuraamaan tuomionlukua toisesta huoneesta käsin.

Vain yksi syyte hylättiin

Mladic johti Bosnian serbijoukkoja vuosina 1992–95 käydyssä sodassa. Mladic asetettiin syytteeseen jo 1995, mutta hänet onnistuttiin pidättämään vasta vuonna 2011.

Mladicia vastaan oli nostettu kaikkiaan 11 syytettä, joista 10:stä tuli tuomio. Tuomioistuin hylkäsi ainoastaan kansamurhasyytteen muiden paikkakuntien kuin Srebrenican osalta.

Srebrenican kansanmurhan lisäksi oikeus katsoi Mladicin syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan vainoamalla, tuhoamalla ja karkottamalla. Hän oli lisäksi rikkonut sodan oikeussääntöjä vastaan määräämällä hyökkäyksiä siviilejä vastaan sekä ottamalla panttivangeiksi YK-sotilaita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme