Mainos
Mainos

Venäjä ei hyväksy opposition Kasjanovia presidenttiehdokkaaksi

Venäjän keskusvaalilautakunta syyttää Mihail Kasjanovia kannattajaluettelon nimien väärentämisestä. Kasjanovin edustaja kuvailee tilannetta "farssiksi".

Venäjän vaaliviranomaiset ovat torjuneet Kremlin vastustajana tunnetun Mihail Kasjanovin presidenttiehdokkuuden. Entisen pääministerin tie vaaleihin kaatui muun muassa syytöksiin kannattajavilpistä.

Venäjän keskusvaalilautakunta hylkäsi Kasjanovin ehdokkuuden yksimielisesti. Lautakunnan mukaan kannattajaluetteloissa oli kymmeniätuhansia väärennettyjä nimiä.

Lautakunnan jäsen Elvira Jermakova kuvasi kannattajaluetteloiden keräämistapaa "häpeälliseksi".

Riippumattomana ehdokkaana Kasjanovin täytyi kerätä tuekseen kahden miljoonan kannattajan nimet. Vaalisäädökset sallivat, että nimistä 5 prosenttia joudutaan hylkäämään, mutta Kasjanovin tapauksessa hylättyjä nimiä oli lautakunnan mukaan yli 13 prosenttia.

Kasjanovin edustaja Konstantin Merzlikin sanoi lautakunnan tehneen koko vaalista "farssin".

Maaliskuun 2. päivänä pidettävien vaalien ehdoton ennakkosuosikki on ensimmäinen varapääministeri Dmitri Medvedev, jolle myös presidentti Vladimir Putin on antanut tukensa.

Medvedevin lisäksi vain kolme muuta ehdokasta on rekisteröity. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganovin ja äärikansallismielisen Vladimir Zhirinovskin veikataan saavan noin kymmenen prosenttia äänistä, kun taas lähes tuntemattoman poliitikon Andrei Bogdanovin kannatuksen arvioidaan jäävän yhden prosentin vaiheille. Myös Kasjanoville oli ennustettu alle prosentin kannatusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme