Mainos
Mainos

Venäjä ei osallistu Viron juhliin

Virolaiset laskivat tänään kukkia myös kiistellyn sotilaspatsaan juurelle. Mukana oli myös Viron pääministeri Andrus Ansip. Venäjä kieltäytyi osallistumasta muistotilaisuuksiin.

Viron hallitus on muistanut toisen maailmansodan kaatuneita tänään kolmessa muistotilaisuudessa. Niistä yksi oli Pronssisoturin luona Tallinnan sotilashautausmaalla. Lisäksi seppeleitä laskettiin holokaustin uhrien muistomerkille Kloogassa ja Maarjamäen muistopaikalle Piritassa.

Viro oli kutsunut kaikkiin tilaisuuksiin myös Venäjän sekä muiden fasismia vastaan taistelleiden maiden edustajat. Venäjän suurlähetystö ilmoitti kuitenkin eilen, ettei ota kutsua vastaan.

Viron puolelta kukkien laskuun Pronssisotilaan uudella sijoituspaikalla osallistuivat mm. pääministeri Andrus Ansip ja puolustusministeri Jaak Aaviksoo.

Myös patsaan siirtoa vastustaneiden venäläisjärjestöjen toukokuun 9. päivän komitea on kehottanut ihmisiä boikotoimaan hallituksen virallista juhlaa ja viemään huomenna kukkia edelleen Tõnismäelle, jossa patsas ennen seisoi.

Jos Tõnismäelle ei pääse, kukat tulee viedä Estonia-teatterin lähellä olevalle vuoden 1905 lokakuun muistomerkille, komitea kehottaa. Komiteaan kuuluu myös Yövartio-järjestö, jonka muutamaa jäsentä epäillään huhtikuun lopun mellakoiden organisoinnista.

Poliisin mukaan Tõnismäelle ei kannata mennä, sillä kulkurajoitusten vuoksi ihmiset joutuisivat siellä tungeksimaan liikenteen seassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme