Mainos
Mainos

Venäjä haluaa pysyvän sopimuksen Nato-suhteistaan

Venäjä hyväksyy ainoastaan laillisesti sitovan sopimuksen suhteistaan Naton kanssa, sanoi ulkoministeri Jevgeni Primakov tänään. Primakov antoi lausuntonsa keskusteltuaan Saksan ulkoministerin Klaus Kinkelin kanssa Moskovassa.

Kinkel puolestaan toivoi, että Venäjä suostuisi allekirjoittamaan Nato-suhteiden peruskirjan. Peruskirja ei ole kansainvälisen oikeuden mukainen laillisesti sitova asiakirja.

-Me emme tyydy vähempään kuin sitovaan sopimukseen. Haluamme asiakirjan, jota kukaan ei unohda ja jonka perustalle voidaan rakentaa myös tulevaisuudessa, Primakov sanoi.

Primakov painotti, ettei Venäjä neuvottele kantansa muuttamisesta. -Olemme kuitenkin realisteja ja haluamme allekirjoittaa asiakirjan, jossa oikeutetut huolemme otetaan huomioon, hän sanoi. Kinkel saapui tänään kaksipäiväiselle vierailulle Moskovaan. Vierailun pääaiheena on sotilasliitto Naton laajentumissuunnitelma, jota Venäjä vastustaa.

Start II uhattuna

Venäjän puolustusneuvoston edustaja Leonid Majorov sanoi tänään, että Start II -aseriisuntasopimuksen ratifiointi Venäjällä riippuu suuresti Naton laajentumissuunnitelmien toteutumisesta.

Yhdysvaltain kongressi ratifioi viime vuonna strategisten ydinkärkien rajoittamista koskevan sopimuksen, mutta Venäjän duuma on viivytellyt sen hyväksymisessä. Viime viikolla duumassa enemmistönä olevat vasemmistopuolueet ilmoittivat, että ne estävät ratifioinnin, mikäli Nato ottaa jäsenikseen entisiä Varsovan liiton maita.
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme