Mainos
Mainos

Venäjä härnää Itämeren lisäksi muuallakin - katso kartta

Tuore brittiläinen raportti on koonnut yhteen 40 Venäjän sotilaallista operaatiota Krimin miehityksen jälkeen. Venäjän sotilaallinen aktiivisuus on lisääntynyt kahdeksassa kuukaudessa huomattavasti.

Selkkauksia on tapahtunut paljon Itämerellä, mutta myös Pohjanmerellä ja Tyynellä valtamerellä.

Toisen maan ilmatilan loukkauksia ja lentoja kohti toisen ilmatilaa, läheltä piti - tilanteita siviilikoneiden kanssa, toisen armeijan koneen "rinnalleajoa" meren päällä ja kaikenlaista muuta härnäystä. Näistä kertoo lontoolaisen ajatushautomon European Leadership Networkin (ELN) tuore raportti.

Se on listannut noin 40 tapausta, joissa Venäjän lisääntynyt sotilaallinen aktiviisuus on aiheuttanut jonkinlaisia selkkauksia maan rajojen ulkopuolella. 

Raportti listaa esimerkiksi kolme korkean riskin välikohtausta.

Uhkaavin oli viime maaliskuussa, kun venäläinen tiedustelukone ja SASin Roomaan matkalla ollut kone olivat törmätä Malmön kaakkoispuolella. Venäläiskone ei kertonut lennonjohdolle sijaintiaan eikä se näkynyt tutkassa. Törmäys vältettiin raportin mukaan vain kirkkaan sään ja SASin pilottien valppauden takia. SASin koneessa oli 132 matkustajaa ja miehistö. 

Toinen vakava välikohtaus oli raportin mukaan Viron suojelupoliisin sieppaus Venäjälle viime syyskuussa ja kolmas Ruotsin sukellusvenejahti viime kuussa.

Raportista kertoivat Suomessa ensiksi Ilta-Sanomat ja Iltalehti.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme