Mainos
Mainos

Venäjä sai moitteet Beslanin verisestä kouluiskusta – kaappareita vastaan käytettiin tankkeja ja liekinheittimiä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin moittii Venäjän toimintaa vuonna 2004 tapahtuneen Beslanin koulukaappauksen yhteydessä. Pohjois-Ossetiassa tapahtuneessa verilöylyssä kuoli yli 330 ihmistä, joista 180 oli lapsia.

Venäjä ilmoitti heti tuomion jälkeen, ettei se hyväksy ratkaisua.

Tuomioistuin katsoi, että Venäjän viranomaiset olivat tietoisia terrori-iskun valmisteluista, mutta eivät toimineet riittävän aktiivisesti estääkseen sitä. Kohteeksi joutuneen koulun turvatoimia ei tiukennettu.

Tshetsheenitaistelijat valtasivat koulun syyskuussa 2004. Iskusta seurasi kolme päivää kestänyt panttivankikriisi, joka päättyi, kun Venäjän erikoisjoukot rynnäköivät kouluun. Tuomioistuimen mukaan erikoisjoukot käyttivät apunaan panssarivaunun tykkiä, kranaatinheittimiä ja liekinheittimiä.

Yli tuhat ihmistä joutui panttivangiksi kouluun, joukossa noin 800 lasta.

Rynnäkössä loukkaantui 750 ihmistä. Tuomioistuimen näkemyksen mukaan tällä oli vaikutuksensa kuolleiden panttivankien määrään, ja voimatoimia ei onnistuttu pitämään välttämättömyyden rajoissa. Tuomioistuimen mukaan Venäjä rikkoi Euroopan ihmisoikeuslakeja.

Noin 400 kaappauksessa mukana ollutta tai uhrien omaista valitti viranomaisten toiminnasta ihmisoikeustuomioistuimeen.

Tuomioistuin määräsi Venäjän maksamaan 2,955 miljoonaa euroa vahingonkorvausta ja 88 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot