Mainos
Mainos

Venäjä suunnittelee tutka- ja lennonjohtokeskusta Suursaareen

Hankkeen tavoitteena on ilmatilan loukkausten vähentäminen. Myös kaasuputken turvaamista epäillään yhdeksi motiiviksi.

Venäjä kaavailee MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan uuden tutka- ja lennonjohtokeskuksen rakentamista Suomenlahdelle Suursaareen, vain 40 kilometrin päähän Kotkasta.

Venäläisten mukaan hankkeen yksi tavoite on vähentää venäläiskoneiden Suomen ja Viron ilmatilaan tekemiä toistuvia alueloukkauksia.

Hankkeesta on tiettävästi informoitu ainakin puolustusvoimain komentajaa Juhani Kaskealaa hänen Moskovan-vierailullaan.

Sotilasasiantuntijat liittävät Suursaaren ilmavalvontahankkeen myös Venäjän asevoimien yleiseen modernisointiin. Lisäksi sen takana on Itämerelle suunnitellun kaasuputken turvaaminen ja Venäjän halu näyttää sotilaallista voimaansa alueella. Kaikkiaan Itämeren sotilaallinen merkitys on taas kasvussa, mikä näkyy Venäjän ilmavoimien lisääntyneenä toimintana.

- En halua mennä yksityiskohtiin, mutta näkemyksemme mukaan toiminta on selvästi virkistynyt siitä, mitä se on aikaisemmin ollut, sanoo Ilmavoimien komentaja Heikki Lyytinen.

Sotilasasiantuntijat pitävät tietoja mielenkiintoisena. Suursaari on asiantuntijalähteen mukaan ollut aina suoranainen elektronisen tiedustelun pesä, joten uuden valvontakeskuksen sijoittaminen saareen tuntuu luonnolliselta. Nyt saaressa toimii ainoastaan merivalvonta-asema.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme