Mainos
Mainos

Venäjä vastustaa Norjaan sijoitettua tutka-asemaa

Venäjä vastustaa Yhdysvaltain tutka-asemaa, joka on asennettu Norjan Vardöhön aivan Venäjän rajalle, kertoi the New York Times tänään. Venäjä on huolestunut tutkasta, jonka se sanoo pystyvän jäljittämään läntiseltä Venäjältä ammuttuja ohjuksia, ja joka mahdollisesti liittyy presidentti Bill Clintonin ehdottamaan suojakilpeen ydinhyökkäyksiä vastaan.

Vardössä 40 km Venäjän rajasta sijaitseva tutka aloitti toimintansa syyskuussa. Pentagonista myönnetään, että tutkaa on käytetty alunperin Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmän testauksessa 1995 Vandenbergin ilmavoimatukikohdassa. Yhdysvaltain ja Norjan viranomaisten mukaan tutkan nykyinen tarkoitus on kuitenkin valvoa avaruudessa kiertävää romua.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat keskustelleet Vardön tutkasta useaan otteeseen viimeisen puolen vuoden aikana, kertoi Pentagonin tiedottaja Kenneth Bacon New York Timesissa. Hänen mukaansa tutkan asentaminen ei ole vuoden 1972 torjuntaohjussopimuksen kirjaimen eikä hengen vastainen. Sopimus kieltää sellaisen ohjustorjuntajärjestelmän luomisen, joka voisi suojata koko Yhdysvaltain tai Venäjän mannerta.
(AFP-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme