Mainos
Mainos

"Venäjä rautainen kyberosaaja - mahdollisesti Ukrainan hyökkäyksen takana"

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ei yllättyisi, jos Venäjä olisi Ukrainan laajan verkkohyökkäyksen takana.

Ukrainan tietoverkosta löytyi viime viikon lopulla supervirus, joka saastutti kymmeniä tietoverkkoja. Limnéll sanoi MTV:n Huomenta Suomen uutisissa, että Venäjä on yksi kyberkyvykkäimpiä valtiota.

– Sillä on osaamista resursseja ja motivaatiota. Tämän kaltaiset vakoilutapaukset mahdollisesti Venäjän tekeminä eivät yllätä.

Limnéll sanoo verkkohyökkäysten olevan nykymaailmassa vakava uhka, joka pitää ottaa huomioon kaikissa konflikteissa.

– Lähes kaikissa valtiossa olemme hyvin riippuvaisia kybermaailmasta, siitä miten kriittinen infrastruktuuri toimii, sähkö, energia ja niin edelleen. Jos bitit eivät toimi, saattaa kriittinen infrastruktuuri pahimmillaan joutua pahoihin vaikeuksiin.

– Ukrainankin kriisissä on kyberulottuvuus. Missä tahansa tämän päivän konfliktissa tai sodassa ei puolustaja eikä hyökkääjä voi jättää kybermaailmaa huomioimatta.

Limnéllin mukaan molemmilla puolilla tehdään täysillä töitä.

 – Olivat ne niin sanotut pahikset sitten vieraita valtiota, verkkorikollisia tai poliittisia aktivisteja, tulevat he koko ajan taitavammiksi. Me täällä toisella puolella pyrimme puolustamaan verkkoja niin tehokkaasti kuin pystymme. Tämä on kilpajuoksua joka päivä, sanoi Limnéll.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme