Mainos

Venäjäjä ei pelkää vuodenvaihteen ongelmia

Venäjän atomienergiaministeriö vakuuttaa, että vuosituhannen vaihtuminen ei vaaranna maan ydinvoimaloiden turvallisuutta. Tietotekniikan ns. Y2K-ongelman on pelätty aiheuttavan monenlaista harmia ja vaaratilanteita vuodenvaihteessa.

-Meillä on tietokoneista riippuvaisia järjestelmiä hyvin vähän. Tietokoneet esiintyvät meillä konsultin roolissa eivätkä ohjaa järjestelmiä, joten erityistä vaaraa ei ole, vara-atomienergiaministeri Valeri Lebedev sanoi Pietarissa keskiviikkona.

Hän vakuutti, että ongelmaan on paneuduttu. -Vuosituhannenvaihteen ongelmiin on kiinnitetty meillä huomiota samalla tavalla kuin muualla maailmassa, kansainväliseen ydinturvakonferenssiin saapunut Lebedev korosti.

"Vähemmän samppanjaa"


Atomienergiaministeriön hätätilanneosaston päällikkö Aleksandr Agapov yhtyi esimiehensä kantaan.

-Meillä ei ole tietoliikenneriippuvaisia järjestelmiä, hän toisti. Hänen mukaansa tilanne on samanlainen Suomen lähialueilla sijaitsevissa Sosnovyi Borin ja Kuolan voimaloissa. Ministeriö on varautunut Y2K-ongelmaan tarkastamalla ydinvoimaloita ja järjestämällä harjoituksia. Lisäksi ministeriö on perustanut erityisen tarkkailu- ja valmiusryhmän tavanomaisen noin 500 hengen hätätilayksikön tueksi.

-Uudenvuodenyönä meillä päivystetään kaiken varalta ja juodaan vähemmän samppanjaa, Agapov letkautti. Hänen mukaansa energia-alan suurin huolenaihe uudenvuodenyönä ovat valtakunnalliseen energiaverkkoon mahdollisesti ilmaantuvat häiriöt.

Stukilla samanlainen käsitys


Suomen säteilyturvakeskuksen Venäjältä saamat Y2K-ongelmaa koskevat tiedot ovat samankaltaisia kuin atomienergiaministeriön edustajien julkiset lausunnot.

-Käsityksemme venäläisten ydinvoimalaitosten vuosi 2000 -valmiudesta on se, että niillä alkujaankin on niin vähän digitaalitekniikkaa, että riski on pieni. Digitaalitekniikkaa ei ole turvallisuudelle tärkeissä kohteissa. Mitään onnettomuusriskiä en usko olevan, Stukin lähialueyhteistyöyksikön päällikkö Heikki Reponen arvioi Pietarissa. Hänen mukaansa Venäjän energiaverkon häiriöt saattaisivat merkitä häiriöriskiä myös ydinvoimaloissa.

-Niiden johdosta ydinvoimalaitoksetkin voisivat joutua kytkeytymään irti verkosta ja jäämään oman sähkönsä varaan. Siinä ei sinänsä ole mitään ydinvoimaonnettomuuden vaaraa, hän sanoi. Ongelmalliseksi tilanne saattaisi muodostua, jos oman sähkön varaan jäävän voimalan varageneraattorit eivät syystä tai toisesta käynnistyisi. Ydinvoimaloiden varageneraattoreista on mm. joskus varastettu polttoaineet, Stukissa tiedetään. (STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot