Mainos
Mainos

"Venäjällä ei ole tapana kertoa presidentin terveydentilasta"

Venäläisissä tiedotusvälineissä ei juuri ole ollut tapana kirjoittaa maan presidentin terveydentilasta tai yksityiselämästä, kertoo tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista.

– Se on aiemminkin ollut aihe, mistä ei ole ollut sopivaa tai mahdollista kirjoittaa, Laine sanoo.

– Tietysti se korostuu nyt, kun huhut ovat lähteneet liikkeelle.

Terveyssyitä on väläytelty yhdeksi mahdolliseksi selitykseksi sille, miksi presidentti Vladimir Putinia ei ole näkynyt julkisuudessa useaan päivään. Kremlistä on kuitenkin kerrottu Putinin voivan hyvin.

Laine huomauttaa, että ensin viesti oli se, ettei presidentin terveydentilassa ole mitään vikaa. Viimeisimmässä kommentissa sävy alkoi kuitenkin viitata siihen, että aihe on suljettu.

– Kyse on osin siitä, että on rakennettu niin isoa henkilöhahmoa, että hänen tällaiset inhimilliset piirteensä eivät oikeastaan kuulu kansalaisille. Rakennelmaa on tehty yhden miehen varaan.

Tutkijan mielestä vellova huhumylly kertoo osaltaan siitä, että Putinin valta on aika yksinvaltaista.

Laine pitää huhuja silti ymmärrettävinä, koska tiedotus on ollut äärimmäisen vähäistä. Hän on uskoo, että kyse on myös epäluottamuksesta tiedonvälitystä kohtaan.

– Tiedon luotettavuuden ja hämärtämisen tunnelma on ollut jo pitkään vallalla venäläisessä tiedonvälityksessä.

Tutkija olettaa, että lisätietoa saataneen varsin pian, koska jo huomiselle oli suunniteltu virkatapaamisia.

– Kyllä niistä pitää jonkinlainen viesti tai signaali antaa.

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot