Mainos
Mainos

Venäjällä huhumylly Putinin katoamisesta - näin tiedottaja kommentoi

Venäjällä kiertää sinnikäs huhu presidentti Putinin mahdollisesta sairastumisesta. Presidentin täydellinen katoaminen julkisuudesta yli viikon ajaksi on kiihdyttänyt väitteitä.

Putin on muun muassa perunut vierailunsa Kazakstaniin, jossa hänen oli tarkoitus tavata Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ja Valkovenäjän presidentti Aleksander Lukashenko. Sairausspekulaatioita ovat esittäneet muun muassa uutistoimistot Bloomberg, Interfax ja Reuters.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on torpannut spekulaatiot lähes runolliseen sävyyn.

– Kun kevätaurinko ilmestyy esiin, kun kevät alkaa tuoksahtaa ilmassa, alkaa kuulua surinaa. Yksi haaveilee Rosneftin johtajan Igor Setshinin lähdöstä, toinen hallituksen erosta, ja sitten joku ei ole nähnyt presidentti Putinia televisiossa pariin päivään, Peskov kuittasi.

Presidentin tiedottaja vakuutti muun muassa radio Ekho Moskvyn haastattelussa, että presidentti voi mainiosti.

– Tapaamiset rullaavat koko ajan, mutta osa niistä pidetään poissa julkisuudesta, Peskov selitti.

– Aikataulu on hyvin tiukka, ja se liittyy tähän kriisiin.

Epäilyt ja salaliittoteoriat saavat käyttövoimansa Venäjän historiasta: Monet venäläiset muistavat vielä elävästi 90-luvun, jolloin presidentti Jeltsinin tiedottaja Sergei Jastrzembski kuittasi epäilyt Jeltsinin terveydestä surullisenkuuluisalla ilmauksellaan: "Presidentti työskentelee paperitöiden parissa, ja hänen kädenpuristuksensa on vahva".

Ekho Moskvyn haastattelu päättyykin toimittajan ja Kremlin tiedottaja Peskovin vuoropuheluun:

–  Onko kädenpuristus vahva?

–  Se murskaa käden.

–  Entäpä työ dokumenttien parissa?

–  Valtavan runsasta.

Salaliittoteorioita ilmassa

Peskovin puheista ja sarkasmista huolimatta Kreml ei voi kiistää, että Putin on ollut jo poikkeuksellisen pitkään näkymättömissä. Hänet nähtiin julkisuudessa viimeksi viime viikon torstaina 5. maaliskuuta. Hänen aikatauluihinsa liittyy myös outoja piirteitä, joita Venäjällä nyt hämmästellään.

Kremlin mukaan Putin tapasi keskiviikkona 11.3. Karjalan tasavallan presidentin Alexander Hudilaisen. Tapaamisesta on Kremlin nettisivuilla myös valokuva. Juttu on julkaistu Kremlin nettisivulla keskiviikkona kello 16.50.

Fontanka.ru -uutissivusto kiinnittää huomiota tapaamisuutisten ajallisiin epätäsmällisyyksiin: Hudilainen osallistui samana keskiviikkona kello 10.00 ja 11.30 välillä myös Karjalan aluehallituksen kokoukseen. Miten Hudilainen on ehtinyt molempiin tapaamisiin eri puolilla Venäjää?

Teoriassa Hudilainen olisi ehtinyt pikaisesti nähdä sekä aluehallituksen Petroskoissa että presidentin Kremlissä, edellyttäen että hän piti aluehallituksen rutiininomaista aamukokousta tärkeämpänä kuin varhaisempaa lähtöä Moskovaan presidentin luokse, ja että hän ehti matkustaa noin 700 kilometriä iltapäivän aikana. Fontanka huomauttaa myös, että Hudilaisella näyttää olevan Kremlin valokuvassa eri solmio kuin vielä aamulla Petroskoissa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme