Mainos
Mainos

Venäjällä mielenosoituksia Putinia vastaan - joukkopidätyksiä pelätään taas

Venäjällä presidentti Vladimir Putinin vastustajat järjestävät tänään mielenosoituksia useissa kaupungeissa.

Protestit on kutsunut koolle Avoin Venäjä -liike, jonka perustaja on maanpaossa elävä entinen oligarkki Mihail Hodorkovski. Liike on hakenut lupaa mielenosoituksille yli 30 kaupungissa eri puolilla Venäjää.

Viime kuussa Venäjällä nähtiin suurimmat hallinnonvastaiset mielenosoitukset vuosiin. Viranomaiset vastasivat voimakeinoin, ja pelkästään Moskovassa yli tuhat ihmistä pidätettiin.

Poliisi ratsannut toimistoja

Kuluneen viikon aikana Venäjän poliisi on tehnyt ratsioita Avoimen Venäjän toimistoihin ja takavarikoinut muun muassa tietokoneita ja asiakirjoja.

Keskiviikkona Venäjän pääsyyttäjä julisti liikkeen "ei-toivottujen" järjestöjen listalle. Toissa vuonna säädetyn lain perusteella ei-toivotuille järjestöille työskentelevät ihmiset voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen.

Hodorkovskin mukaan tämä ei pysäytä protesteja, päinvastoin.

– Luulen, että näin kauhistunut reaktio hallitukselta motivoi enemmän ihmisiä lähtemään kaduille ja ilmaisemaan vallanpitäjille, että jos he eivät osaa johtaa maata oikein ja ratkaista yhteiskunnan ongelmia, heidän pitäisi väistyä, Hodorkovski sanoi.

Presidentinvaalit tähtäimessä

Avoin Venäjä kampanjoi sen puolesta, ettei Putin asettuisi neljättä kertaa ehdolle Venäjän presidentinvaaleissa. Vaalit on määrä järjestää ensi vuoden maaliskuussa.

– Viestimme on, että Putin ei ole 17 vallassaolovuotensa aikana tehnyt juuri muuta kuin muodostanut ympärilleen lain yläpuolella olevien varkaiden joukon (...) Ne, jotka Putinia vastustavat, eivät ole vain "Amerikan vakoojia", vaan heillä on aitoja huolia, joihin tämä hallitus ei ole 17 vuoden aikana puuttunut, Hodorkovski sanoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme