Mainos
Mainos

Venäjälle virtaa ukrainalaispakolaisia – työtön Aleksandr asuu juna-asemalla

Venäjälle suuntaavien ukrainalaispakolaisten määrä on jälleen kasvussa. Parin viime viikon aikana maahan on saapunut virallisesti yli 20 000 uutta pakolaista Venäjän maahanmuuttoviraston mukaan. Monet eivät edes ole rekisteröityneet pakolaisiksi.

Uudet tulokkaat saapuvat pääosin Venäjälle pääosin pikkubusseilla. Parhaat yhteydet kulkevat Pietarin ja Moskovan alueille. Kaupungeissa pakolaisten tilanne on kuitenkin vaikein, sillä esimerkiksi Moskovassa ukrainalaisten on vaikea rekisteröityä pakolaisiksi.

Yksi saapujista, 26-vuotias Aleksandr Rumjantsev kertoo tulleensa juuri Moskovaan käytännön syistä. Sukulaiset asuvat Siperiassa, mutta rahat riittivät vain pääkaupunkiin asti. Hän on nyt yöpynyt jo yli viikon Kurskin asemalla Moskovassa.

Töihin ja pois asemalta

Rumjantsev kertoo lähteneensä Mariupolista, kun Ukrainan joukot halusivat hänet armeijaan. Rumjantsev itse kannattaa Itä-Ukrainan separatisteja.

– Otin mukaan vain yhden kassin, jossa on tärkeimmät dokumenttini. Äitini ja tyttöystäväni jäivät vielä Mariupoliin.

Läheisten on tarkoitus seurata Rumjantsevia perässä Venäjälle, kunhan rahat riittävät. Sitä ennen pitäisi löytää töitä. Niitä Rumjantsev etsii netistä.

Internetissä on useita sivustoja, joilla ukrainalaispakolaiset ilmoittavat työhalukkuudestaan ja venäläiset avoimista työpaikoista. Esimerkiksi “Save Donbass” eli “pelastakaa Donbass” –sivustolla uusia ilmoituksia tulee jatkuvasti. Mutta monet työtarjoukset on suunnattu naisille: huoneeseen pääsee asumaan kotiapua ja lastenhoitoa vastaan.

Lisäksi pääkaupungissa työlupien saaminen on vaikeaa ja kallista, mikä tulee yllätyksenä monille kaupunkiin saapuville. Luhanskilainen Svjatoslav Kretshetov, 22, kertoo, että työluvasta pitäisi maksaa yli 20 000 ruplaa. Kun rahat eivät riitä edes kotiinpaluuseen, on työluvan maksaminen Moskovassa mahdotonta.

Maahanmuuttovirasto yrittääkin suunnata pakolaisia muille alueille, joilla töitä ja asuntoja riittää, kuten Siperiaan. Pakolaisten avustukset vaihtelevat alueittain, ja esimerkiksi kaukoidässä ukrainalaiset saavat raha-apua saavuttuaan.

Ei tulevaisuutta Ukrainassa

Vaikka työtilanne näyttää huonolta, Kretshetov ja Rumjantsev ovat kumpikin tulleet Venäjälle jäädäkseen. He eivät usko rauhaan Ukrainassa.

– En voi enää palata. Haluan löytää jotain täältä. Sota jatkuu vähintään 2–3 vuotta. Ei se lopu niin kauan kuin länsi rahoittaa hallitusta, Kretshetov sanoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme