Mainos
Mainos

Venäjän Greenpeace: Rosatom epäilyttävä ydinvoimakumppani

Venäjän Greenpeacen mukaan Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalahankkeeseen liittyy suuria riskejä. Venäläisen Rosatomin on tarkoitus toimittaa Pyhäjoelle rakennettava ydinvoimala.

– Kyseessä on vaarallinen projekti,  johon Suomen ei pitäisi mennä mukaan. Rosatom ei ole teknisesti eikä eettisesti valmis tällaiseen projektiin Suomessa eikä missään muussakaan maassa, Venäjän Greenpeacen energiayksikön johtaja Vladimir Tsuprov sanoo MTV Uutisille.

Jos Pyhäjoen ydinvoimala päätetään rakentaa, se saattaa Tsuprovin mukaan viivästyä paljon alkuperäisestä aikataulustaan.

– Toivomme, että Suomen eduskunta tekee oikean päätöksen ja katsoo kokemuksia esimerkiksi Olkiluoto 3:sta ja Arevasta. Jos Pyhäjoen projekti aloitetaan, silloin Suomella on edessään seuraava Olkiluoto 3 -tarina. Viivästykset vaikuttavat muun muassa Suomen budjettiin.

Tsuprov ennakoi, että pakotteiden takia Venäjän täytyy lähivuosina joka tapauksessa leikata valtiollisia ohjelmiaan. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että kaikkiin kansallisiin ja kansainvälisiin ydinvoimalahankkeisiin liittyy suuria riskejä.

Tsuprovin mukaan Rosatomilla ei todellisuudessa ole varaa Fennovoima-projektiin. Raha uusien reaktoreiden rakentamiseen otetaan hänen mukaansa venäläisiltä veronmaksajilta ja Venäjän kansallisesta budjetista.

– Rosatomin menestyksekäs toiminta riippuu budjetista ja öljyn hinnasta, mutta emme tiedä, miltä Venäjän budjetti näyttää 2-4 vuoden päästä kaikkien pakotteiden ja öljyn hinnan laskun jälkeen. Silloin hallituksen täytyy leikata ohjelmiaan, ja leikkauksiin voivat kuulua myös kansainväliset ydinvoimalahankkeet, Vladimir Tsuprov sanoo.

Eduskunta äänestää Fennovoiman luvasta joulukuussa. Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan on tarkoitus käynnistyä vuonna 2024.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme