Mainos
Mainos

Venäjän oppositio aloittanut vaalikampanjat – useita pidätyksiä tehty jo kuukausia ennen vaalipäivää

Venäjällä oppositio on jo aloittanut valmistautumisen syyskuun duuman vaaleihin. Saadakseen tukea kampanjointiin monet oppositiopuolue Parnaksen edustajista ovat kääntyneet liikemies Mihail Hodorkovskin puoleen. Monelle Hodorkovskin tukemalle ehdokkaalle on jo nyt koitunut ongelmia. 

Duuman syyskuiset vaalit näkyvät jo katukuvassa. Sinne tänne Pietaria on jo ilmestynyt pieniä seiniin kiinnitettyjä lehtisiä ja edustajat kampanjoivat jo pihamaalla, MTV:n kirjeenvaihtaja Iida Tikka kertoo.

Mutta olla nuori poliitikko, jolla ei vielä ole nimeä venäläisessä politiikassa. Tilanne on vaikea, kuten oppositiopuolue Parnasin ehdokas Natalia Grjaznevits sanoo.

– Vaikein tehtäväni on saada ihmiset tuntemaan minut, sillä olen nuori ehdokas ja nuori poliitikko, eikä hirveän moni vielä tiedä minusta.

Ehdokkaan onneksi presidentti Vladimir Putinin äänekkäimpiin kriitikoihin lukeutuvan liikemies Mihail Hodorkovskin Avoin Venäjä -järjestö on rientänyt apuun. 

Järjestön projekti, "Avoimet vaalit", tarjoaa Grjaznevitsille ja useille muille Parnas-puolueen ehdokkaille tukea kampanjointiin.

Projektilta lainopillista suojaa

Käytännössä ehdokkaat saavat asiantuntijoilta neuvoja vaalikampanjan suunnitteluun sekä oikeusapua järjestön juristeilta.

Suoraa rahoitusta ei kuitenkaan anneta, sillä Hodorkovskilta tulevaan tukeen liittyy omat ongelmansa.

– Hodorkovski on yksi Vladimir Putinin päävihollisista koko maailmassa. Ihmiset, jotka ovat avoimesti tukeneet ja ottaneet hänen vaalitukeaan vastaan, ovat ehdottomasti yhdessä nyky-Venäjän kiperimmistä tilanteista, "Avoimet vaalit" -projektin johtaja Timur Valejev sanoo.

Jo heinäkuussa monia kampanjan ehdokkaita on pidätetty. Venäjän-kirjeenvaihtaja Iida Tikka uskoo, että lisää vielä nähdään. 

– Ennen syyskuun vaaleja mitä tahansa ehtii tapahtua, Tikka sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme