Mainos
Mainos

Venäjän oppositio yrittää koota rivejään

Venäjän hajanainen ja heikko oppositio yrittää koota rivejään ensi vuoden parlamenttivaalien alla. Murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin perustama RPR-Parnas muodostaa liittouman opposition Edistyspuolueen kanssa ensi vuoden vaaleihin. Edistyspuoluetta johtaa opposition kärkihahmo Aleksei Navalnyi.  

Venäjän oppositio on ollut viime vuosina riitaisa, mikä on heikentänyt sen mahdollisuuksia haastaa presidentti Vladimir Putin.  

Puolueiden julkaiseman tiedotteen mukaan ne yhdistävät voimansa taistellakseen "valheita, korruptiota ja aggressiota" vastaan. Tavoitteena on kansalaisoikeuksien loukkaamisen lopettaminen ja demokraattisen valtion rakentaminen.  

Tiedotteen julkaisemisen jälkeen RPR-Parnas-puolueen johtoon kuuluva Mihail Kasjanov sanoi uutistoimisto Interfaxille, että liittoumaan on liittynyt kolmaskin oppositiopuolue, Demokraattinen valinta.  

- Uskomme, että joukkoomme liittyy vielä muitakin oppositiopuolueita, Kasjanov sanoi BBC:n mukaan.  

Aiemmat yritykset Venäjän opposition yhteistyön tiivistämiseksi ovat kariutuneet. Osaltaan tämä johtuu siitä, ettei kaikkia kirjavia ryhmä vasemmistosta oikeistoon yhdistä juuri muu kuin halu kammeta presidentti Putin pois vallasta.  

Ääni ei kuulu mediassa

Venäjän oppositio järjesti vuosina 2011-2012 näyttäviä mielenosoituksia, mutta on joutunut entistä ahtaammalle Putinin kolmannen virkakauden alettua. Oppositiopoliitikkoja vastaan on muun muassa aloitettu rikoksista oikeusprosesseja, joiden syytetyt katsovat johtuvan täysin poliittisista erimielisyyksistä.  

Riippumatonta Levada-tutkimuskeskusta johtavan Lev Gudkovin mukaan oppositiolla olisi yhtenäisenäkin vaikeuksia saada viestiään kuuluville. Hän arvioi neljäsosan venäläisistä jakavan opposition ajatusmaailman, mutta tuki ei kanavoidu puolueiden kannatukseksi.  

- Kreml hallitsee täysin televisiota. Tavallisilla ihmisillä ei ole yksinkertaisesti käsitystä siitä, mitä oppositio tekee, Gudkov sanoo.    

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme