Mainos
Mainos

Venäjän pelko kasvaa Ruotsissa

Poliittinen kehitys Venäjällä on menossa väärään suuntaan, katsovat ruotsalaiset poliitikot.

Autoritaariset otteet ovat lisääntyneet, ihmisoikeuksia rajoitetaan ja kansallismielisyys nostaa päätään.

Ruotsin hallitus sai tänään käsiteltäväkseen valtiopäivien puolustuspoliittisen selonteon.

– Venäjä osoittaa suurvalta-asemaansa kaikilla mahdollisilla keinoilla, mukaan lukien sotilaallisilla, selonteossa sanotaan.

Dagens Nyheter -lehden mukaan Venäjän sotilasmenot ovat kasvaneet lähes nelinkertaisiksi vuosituhannen vaihteesta. Asevoimia nykyaikaistetaan, toteaa tutkija Ian Anthony ruotsalaisesta rauhantutkimuslaitoksesta Sipristä.

– Heidän tavoitteenaan ovat joustavammat yksiköt kuin kylmän sodan aikana. Valmius toimia nopeammin ja muissakin tilanteissa kuin suursodassa, Anthony sanoo.

Selonteon mukaan Venäjän toimet saattavat aiheuttaa uhkaa Itämeren alueella. Ruotsia vastaan ei kuitenkaan kohdistu sotilaallista uhkaa.

Ruotsi aikoo lisätä yhteistyötä sekä Baltian maiden että muiden Pohjoismaiden kanssa. Nato-suhteisiin ei ole odotettavissa suuria muutoksia.

Edellisen kerran selonteko on annettu vuonna 2007. Silloin suurimpana uhkana pidettiin ilmastonmuutosta.

Puolueilla erimielisyyksiä linjauksesta

Osa puoleista, sosiaalidemokraatit etunenässä, olisi halunnut vielä tiukemman muotoilun Venäjän uhasta. Pääministeripuolue maltillinen kokoomus valitsi kuitenkin lievemmän muodon.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin ja valtiovarainministeri Anders Borgin on tulkittu olleen huolissaan, että selontekoa olisi käytetty suurempien puolustusmäärärahojen vaatimiseen.

Selonteossa muistutetaan, että samaan aikaan kun Venäjä nykyaikaistaa varusteluaan kiihtyvällä vauhdilla, Ruotsi ja muut länsimaat supistavat asevoimiaan. Ruotsi lakkautti yleisen asevelvollisuuden vuonna 2010 ja siirtyi ammattiarmeijaan.

Kristillisdemokraatit on yksi niistä puoleista, jotka haluaisivat panostaa enemmän puolustukseen.

– Nyt on liian aikaista puhua kruunuista tai äyreistä. Seuraavassa raportissa pitää kuitenkin selvittää, kuinka voimme vahvistaa puolustustamme, kristillisdemokraattien Mikael Oscarsson sanoo.

(MTV3 - STT - TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme