Mainos
Mainos

Venäjän ruokapakotteet lisänneet elintarvikeväärennöksiä

Raejuusto paukahtelee kuin popcorn, tupruttaa harmahtavaa savua ja lopulta leimahtaa liekkiin. Se palaa kokonaiset kymmenen minuuttia kuin hyvin öljytty soihtu. 

Venäläinen Fontanka-sivusto julkaisi uutisvideon juustoroihusta osoittaakseen, että osa Pietarissa myytävistä maitotuotteista ei sisällä maitoa laisinkaan ja kelpaa ”vain kerosiinilamppujen polttoaineeksi”.

Venäjän viranomaiset sulkivat yhden surullisenkuuluisaa juustoa valmistavista tehtaista Fontankan videon noustua kesäkuussa suosioon internetissä. Maidottomia maitotuotteita, lihattomia makkaroita ja muita arveluttavia elintarvikkeita piilee kuitenkin yhä runsaasti venäläisten markettien hyllyillä viranomaisten ja kuluttajien harmiksi.

Ongelma on laaja ja systemaattinen, sanoo Fontankan toimittaja Venera Galejeva. 

– Ongelma eivät ole tietyt tuottajat. Ongelma on, ettei Venäjällä ole tarpeeksi maitoa.

Juustoon ei riitä maitoa

Maitopula johtuu pakotteista, jotka ovat lopettaneet suurimman osan eurooppalaisten ja muiden länsimaisten elintarvikkeiden tuonnista Venäjälle. Elokuussa 2014 asetetut pakotteet ovat vastaisku länsimaisille pakotteille, joita asetettiin Venäjää vastaan Ukrainan konfliktin takia.

Heinäkuun alussa Venäjä ilmoitti tuontikiellon jatkamisesta vuoden 2017 loppuun.  

Ulkomaisten tuotteiden katoaminen markkinoilta on avannut mahdollisuuksia venäläistuottajille, jotka ovat tuoneet markkinoille muun muassa uusia juustoja.

Maidontuotanto ei kuitenkaan ole lisääntynyt, minkä vuoksi osa tuottajista on alkanut luoviksi - ja johtaa kuluttajia harhaan.  

Ruokaa jatkettu jopa saippualla

Yksi yritysten käyttämistä maidonkorvikkeista on palmuöljy, jonka tuonti kasvoi Venäjän maataloustutkimuksen instituutin mukaan viime vuonna 25 prosenttia. Maitoa jatketaan myös vedellä.

Osa yrityksistä on kuitenkin mennyt vieläkin pidemmälle lisäten tuotteisiinsa esimerkiksi tärkkelystä, ruokasoodaa ja jopa kalkkia ja saippuaa, käy ilmi Venäjän kuluttajaliitto Roscontrolin raportista.

60 prosenttia Roscontrolin hiljattain testaamista 46 venäläisestä maitotuotteesta sisälsi korvikeaineita. Lihatuotteiden kohdalla luku oli jopa suurempi.

Venäjän valtiojohto on sanonut, että pakotteet ovat hyvä mahdollisuus kehittää Venäjän omaa maataloutta ja ruuantuotantoa. Hallituksen oman tutkimusosaston mukaan tuotteiden laatu on kuitenkin laskenut ja markkinoille on ilmaantunut ”väärennösjuustoja”.

Tästä huolimatta venäläiset tukevat pakotteita, käy ilmi tuoreista mielipidekyselyistä. Itsenäisen Levada-keskuksen kysely kesäkuussa näytti, että 40 prosenttia venäläisistä vastustaa tuontikieltojen perumista. Tuki pakotteille on jopa noussut.

Maaliskuussa 2015 niitä tuki vastaavassa kyselyssä 31 prosenttia vastaajista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme