Mainos
Mainos

Venäjän-tutkija: Uho Baltian maiden itsenäistymisen laittomuudesta on silkkaa propagandaa

Venäjän valtakunnansyyttäjänvirasto aikoo tarkistaa, onko Baltian tasavaltojen itsenäisyyden tunnustaminen ollut laillista. Selvitystä tehdään propagandatarkoituksessa, uskoo Venäjän-tutkija.

Venäjän syyttäjänvirasto on aloittanut tarkistuksen siitä, oliko Neuvostoliiton valtioneuvoston Baltian tasavalloille vuonna 1991 antama itsenäisyys laillinen.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen kahden kansanedustajan mukaan itsenäisyyden myöntäminen Virolle, Liettualle ja Latvialle oli laiton ja sitä tulisi pitää valtionpetoksena.

Syyttäjän tutkimuksia tehdään ensisijaisesti propagatarkoituksessa, kertoo Markku Kivinen, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja. Tutkimuksilla halutaan lähettää viesti sekä koti- että ulkomaanyleisölle.

– Tässä on kaksi tarkoitusta. Halutaan kunnostautua kansallismielisinä uhoajina omien äänestäjien ja eliitin silmissä. Lisäksi halutaan pitää Baltian maat varuillaan.

Kivinen muistuttaa, että Baltian maiden itsenäisyys tunnustetaan lukemattomissa kansainvälisissä sopimuksissa ja asiakirjoissa. Venäjän sisäisillä lakiselvityksillä ei ole mitään kansainvälistä painoarvoa, jonka avulla esimerkiksi Baltian maiden liittäminen Venäjään voitaisiin hyväksyttää.

– Ajatus siitä, että jollain juridisella argumentaatiolla voitaisiin kääntää asioita toiseen suuntaan on silkkaa propagandaa.

Syyttäjänvirasto: Krimin luovutus Ukrainalle oli laiton

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin lähteen mukaan päätös tunnustaa Baltian maiden itsenäisyys on saattanut olla juridisesti virheellinen, koska siitä päättivät tuolloin muut kuin perustuslakiviranomaiset.

Interfaxin mukaan "aihetta lähellä oleva" lähde uskookin valtakunnansyyttäjänviraston päätyvän selvityksissään samalle kannalle kuin Krimin siirtoa selvittäessään. Venäjän syyttäjänvirasto on totesi, että Krimin siirto Ukrainalle vuonna 1954 oli laiton.

– Syyttäjänvirasto totesi, että Krimin siirto Ukrainaan Nikita Hruštšovin aikana ei toteutunut perustuslain mukaisesti, sillä asiaa koskevia päätöksiä ei tehty asianmukaisilla viranomaisilla, kommentoi Interfaxin lähde.

Myöskään syyttäjänviraston Krimin-tutkimuksilla ei ole muuta painoarvoa kuin propagandistista, sanoo Kivinen.

– Muun maailman silmissä ei sillä ole merkitystä, oliko Krimin luovutus aikoinaan poliittinen vai juridinen päätös. Venäjähän on itse sen jälkeen kansainvälisesti sopinut ja turvannut Ukrainan rajat muun muassa Budapestin sopimuksessa 1994, sanoo Kivinen.

Myös Venäjän itsenäistyminen voitaisiin todeta laittomaksi

Kivinen näkee syyttäjän tutkimuksissa jopa absurdeja piirteitä. Venäjä on nimittäin samassa juridisessa veneessä kuin Baltian maat.

– Paradoksi on siinä, että myös Venäjä aikoinaan erosi Neuvostoliitosta ja haki sen jälkeen tunnustusta muilta mailta, myös Suomelta, sanoo Kivinen.

Samoin Interfaxin lähde huomauttaa, että valtakunnansyyttäjän päätös pitäisi "tehdä harkiten", sillä tiukan juridisen tulkinnan mukaan moni päätös tai itsenäistyminen voi olla laiton:

– Sen selvittämisessä, olivatko tämänkaltaiset kohtalokkaat päätökset laittomia, voidaan mennä liian pitkälle. Jopa siihen, oliko Neuvostoliiton tai monen muun maan perustaminen laillisesti toteutettu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme