Mainos
Mainos

Venäjän ulkoministeri Lavrov kiitteli suhteita Suomeen – moitti kovasanaisesti Ruotsia

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tänään tavannut ulkoministeri Timo Soinin Porvoossa sekä presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Suomen ja Venäjän välejä Lavrov luonnehti hyviksi, mutta Yhdysvaltoja ja erityisesti kongressin Venäjä-tutkintaa Lavrov kommentoi hyvin kärjekkäästi. Presidentti Trumpin ja presidentti Putinin tapaamista Helsingissä hän piti epätodennäköisenä ainakin lähitulevaisuudessa.

Suomessa on jo viikkoja spekuloitu, voisivatko presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tavata lähiaikoina Suomessa – ikäänkuin 70-luvun hengessä, puolueettomalla maaperällä. Suomessa vieraillut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ampui alas tällaiset luulot.

– Ainakaan lähikuukausina mitään tällaisia suunnitelmia presidenttien tapaamiselle ei ole. Trump ja Putin puhuivat pari päivää sitten puhelimessa – se oli hyvä keskustelu – ja he arvelivat, että ensimmäinen sopiva hetki on Hampurin G20-kokous heinäkuussa, Lavrov sanoi.

Putinin ja Trumpin tapaaminen Helsingissä vaikuttaa siis epätodennäköiseltä. Voimakkaimmin Lavrov reagoi kuitenkin kysymykseen Venäjän mahdollisesta vaikutuksesta Yhdysvaltain vaaleihin. Lavrovin mukaan kyse on puhtaasta propagandasta joka on jatkoa Obaman hallituksen venäläisvastaiselle linjalle.

– On todella surullista että Obaman hallituksen russofobinen linja näkyy vielä nytkin, Lavrov jyrähti.

Osansa Lavrovin kritiikistä sai myös Ruotsi.

– Näille vaalisyytöksille ei ole löytynyt ainuttakaan kunnon todistetta, ja silti tätä samaa toistellaan myös Ranskassa ja Britanniassa. Nyt myös naapurimaanne Ruotsi väittää että sekaannumme heidänkin vaaleihinsa!

Ulkoministeri Timo Soini puolestaan nosti esiin Ukrainan kriisin.

– Ukrainan konfliktin tilanne on edelleen keskeisin este EU:n ja Venäjän suhteiden normalisoimiselle. Valitettavasti Minskin sopimuksen toimeenpano ei ole edennyt toivotulla tavalla, Soini totesi.

Haikon kartanosta Lavrov kiirehti Mäntyniemeen tapaamaan presidentti Sauli Niinistöä ja jatkoi sitten matkaansa pois Suomesta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme