Mainos
Mainos

Tutkimuskeskus: Ennen venäläiset syyttivät onnettomuuksista hallintoa – nyt kaikki on toisin

Kurskin sukellusveneonnettomuus, Beslanin kouluisku ja Moskovan teatterikaappaus – siinä esimerkkejä Venäjän lähihistorian tragedioista, joista kansalaiset ajattelevat nykyään hyvin eri tavalla kuin ennen.

Riippumattoman Levada-tutkimuskeskuksen kyselyistä käy ilmi, että kun ennen venäläiset syyttivät onnettomuuksista hallintoa, nyt syyllisestä ollaan epävarmoja.

Esimerkistä käy Beslanin vuoden 2014 koulukaappaus, jossa kuoli 334 panttivankia. Välittömästi tapahtumien jälkeen runsas kolmannes venäläisistä uskoi, että vallanpitäjille panttivankien kohtalo oli täysin yhdentekevä.

Vuonna 2014 niin ajatteli enää 18 prosenttia Levadan kyselyyn vastanneista. Tapahtumien jälkeen yli lähes 60 prosenttia piti hallinnon organisoimaa pelastusoperaatiota surkeana, kun sittemmin sama luku on laskenut alle 20 prosenttiin.

Samantyyppinen kehitys koskee mielikuvia Moskovan vuoden 2002 teatterikaappausta. Heti terrori-iskun jälkeen lähes puolet kansasta syytti tapahtumista korruptoituneita poliiseja. Sittemmin valtionelimiä syyttävien määrä on laskenut alle 20 prosenttiin.

Syylliset unohdettu

Tuorein esimerkki venäläisten valikoivasta muistista ovat mielikuvat Kurskin sukellusveneonnettomuuden syyllisistä. Sukellusveneen uppoamisesta tuli keskiviikkona kuluneeksi 15 vuotta. Kaikki aluksen 118 miehistön jäsentä menehtyivät onnettomuudessa Kurskin torpedo-osastojen räjähdettyä.

Kun kansa vuonna 2000 seurasi miehistön hidasta kuolemaa meren pohjassa, venäläisten murskaava enemmistö syytti hallintoa riittämättömistä toimista sotilaiden pelastamiseksi.  Vain 23 prosenttia uskoi vallanpitäjien tehneen kaikkensa sotilaiden pelastamiseksi.

Nyt vallanpitäjien toimiin uskovien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Enää runsas kolmannes syyttää hallintoa.

Samalla venäläisten käsitys historiallisista tapahtumista on muutoinkin hämärtynyt. Kun ennen vain 6 prosenttia ei osannut vastata Levadan esittämään kysymykseen, nyt neljännes ei osannut vastata.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme