Mainos
Mainos

Venäläiset myönsivät kohtalokkaan ohjelmointivirheen: 19 satelliittia tuhoutui väärien koordinaattien takia

Venäläisviranomaiset ovat myöntäneet, että 19 satelliitin kohtaloksi koituneen tuhon aiheutti marraskuussa nolo ja kallis ohjelmointivirhe. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Virheen taustalla oli viranomaisten mukaan inhimillinen virhe. Marraskuun lopulla tapahtunut raketin laukaisu oli ohjelmoitu virheellisesti tapahtumaan Kazakstanin Baikonurista. Todellisuudessa se kuitenkin laukaistiin Venäjän uudesta avaruuskeskuksesta Vostotšnyistä.

Ohjelmointivirheen takia satelliitteja kuljettanut Fregat-alus ei päässyt oikealle kiertoradalle, vaan kiihdytti takaisin Maata kohti tuhoten aluksen ja sen kyydissä olleet satelliitit. Raketin kyydissä tuhoutuivat Meteor-M -sääsatelliitti sekä 18 pienempää satelliittia Norjasta, Ruotsista, Japanista, Kanadasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

Virhe aiheutti lähes 40 miljoonan euron vahingon.

Venäjä laukaisi ensimmäisen rakettinsa Vostochnystä toissa vuoden huhtikuussa pitkien viivästysten jälkeen ja kustannusten ylityttyä. Laukaisua oli jouduttu lykkäämään teknisten ongelmien takia presidentti Vladimir Putinin läsnä ollessa.

Uutisen kertoi ensimmäisenä Suomessa Tekniikka & Talous.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme