Mainos
Mainos

Venäläiskirjailija suree maansa poliittista tilaa – "pelosta pois kasvamiseen vaaditaan sukupolvia"

Ljudmila Ulitskaja on valtaapitäviä vastaan. Kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija sanoo, ettei hänen eikä kollegoidensa mielipiteet paina mitään Venäjällä. Silti Helsingissä vieraileva Ulitskaja jaksaa puolustaa vähemmistöjen asemaa ja arvostella kovin sanoin Kremlin Ukrainan-politiikkaa.

– Valtaapitävät tekevät suuren virheen, jos he jatkavat tätä pitkään. Sillä on isot vaikutukset Venäjän politiikkaan, puhumattakaan siitä että toiminta rikkoo monia kansainvälisiä sopimuksia, Ulitskaja ruoskii suuren suosion huipulla ratsastavan presidentti Vladimir Putinin johtamaa Kremliä.

Venäjä ei ole vielä päässyt eroon Neuvostoliiton ajasta. 

– Kun ihminen on kasvatettu pelkoon, minusta tuntuu että vaaditaan useita sukupolvia, ennen kuin kasvaa pois pelosta, että ihmiset voivat olla pelkäämättä esimiestään, puolueen jäseniä ja jopa talonmiestä, joka voi kirjoittaa tai tehdä sinusta valituksen, pohtii 71-vuotias kirjailija. 

Stalinista Brodskyyn

Hänen juuri suomennettu romaaninsa Vihreän teltan alla kattaa ajan Josif Stalinin kuolemasta 1953 runoilija Joseph Brodskyn kuolemaan 1996. 

Geenitutkijan koulutuksen saanut Ulitskaja kuvaa romaaniaan muistelmiksi näistä vuosista. Hän oli monen toisinajattelijan ystävä. Vaikka romaani ei kerro heistä, ilman heitä hän ei olisi kyennyt tarinaansa kirjoittamaan.

Kirjailijoiden vaikutusvallasta hänellä on tyly näkemys.

– En koe pystyväni vaikuttamaan politiikkaan ja valtaapitäviin. Minua ei ole painostettu koska mielipiteeni ei paina mitään, hän lohkaisee. 

Syytteet pedofilian propagoinnista

Useita venäläisiä ja kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja saanut, sananvapautta puolustavan PEN-järjestön aktiivi Ulitskaja puolustaa silti ponnekkaasti erilaisia vähemmistöjä. 

Häntä syytettiin pedofilian, homoseksuaalisuuden ja insestin propagoimisesta sen jälkeen, kun hänen kustantamassaan teini-ikäisille tähdätyssä kirjasarjassa käsiteltiin perhe-teeman yhteydessä myös lapsia homoperheissä. 

– Skandaali tästä jatkuu yhä Venäjällä. Tämä propagandalaki on kuitenkin keino saada ihmiset olemaan pohtimatta paljon isompia ongelmia, Ulitskaja kertoo. 

Kansalaisyhteiskunnan idut nousevat

Vaikka kansallismielisyys elää nyt vahvana Venäjällä, hän uskoo että kansalaisyhteiskunnan idut ovat nousemassa.

– Neuvostoaikana ei ollut vapaaehtoistyön perinnettä eikä hyväntekeväisyysjärjestöjä. Nyt niitä jo on, ja esimerkiksi minulla on ystäviä jotka auttavat vammaisia tai vankilassa olevia lapsia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme