Mainos
Mainos

Venäläiskoneen putoamissyy yhä epäselvä: Tutkinnassa neljä teoriaa

Joulupäivänä Mustaanmereen syöksyneen venäläiskoneen putoamisen syy oli tapaninpäivän iltana yhä hämärän peitossa. 

Venäjän turvallisuuspalvelu tutkii neljää mahdollista teoriaa, jotka olivat lentäjän virhe, tekninen vika, vääränlainen polttoaine ja vieras esine koneen moottorissa.

Sen sijaan terrorismi oli jo toista kertaa suljettu pois mahdollisista syistä. Koneen musta laatikko oli yhä meressä, joten sitä ei ollut päästy tutkimaan.

Sukeltajat löysivät maanantaina merestä koneen rungon osia. Venäjän hätätilaministeriön mukaan runko löytyi runsaan puolentoista kilometrin päästä rannikosta vajaan 30 metrin syvyydestä.

Mittavat etsinnät

Koneen etsinnöissä oli mukana runsaan 3 000 ihmisen lisäksi yli 40 alusta, sukeltajia, lentokoneita, helikoptereita sekä kauko-ohjattavia lennokkeja ja luotaimia. Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n kuvaajan mukaan armeija oli eristänyt tutkimuksia varten osan Sotshin rannasta.

Vedestä oli löytynyt kymmenen matkustajan ruumiit ja osia kymmenistä muista. Liikenneministeri Maksim Sokolovin mukaan ruumiita oli saattanut ajautua merivirran mukana Abhasian rannikolle, jossa myös oli käynnistetty etsinnät.

Sotshissa etsintäoperaation oli määrä jatkua yön yli.

Onnettomuuskone oli ollut käytössä vuodesta 1983 lähtien, ja sillä oli lennetty noin 7 000 tuntia. Konetta korjattiin viimeksi toissa vuonna ja huollettiin syyskuussa.

Tutkintalautakunnan mukaan rikostutkinnassa selvitetään, johtivatko ilmailun turvallisuusmääräysten rikkomukset onnettomuuteen.

Adlerin kaupungista varhain sunnuntaiaamuna lähtenyt kone katosi tutkasta pian nousun jälkeen. Kone oli lähtenyt Moskovasta ja laskeutunut Adlerin kentälle polttoaineen tankkausta varten.

Kolmannes kuorosta kuoli

Pudonneen koneen kyydissä oli 92 ihmistä. Kaikkien koneessa olleiden oletetaan kuolleen.

Venäjän ilmavoimille kuuluneen koneen matkustajista yli 60 kuului Aleksandrovin yhtyeeseen, josta kuoli onnettomuudessa kolmannes. Yhtye on entisen Puna-armeijan kuoron perinteen jatkaja. Mukana oli myös kuoronjohtaja Valeri Halilov.

Yksi matkustajista oli Venäjällä tunnettu Jelizaveta Glinka, joka tunnetaan paremmin tohtori Lizana. Hän oli matkalla toimittamassa apua syyrialaiseen sairaalaan.

Kone oli matkalla Syyriaan Venäjän ilmavoimien Hmeimimin tukikohtaan lähelle Latakian rannikkokaupunkia. Siellä oli tarkoitus järjestää uudenvuoden juhlallisuuksia Venäjän ilmavoimille. Myös koneessa olleiden muusikkojen oli tarkoitus esiintyä uudenvuoden juhlallisuuksissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli julistanut maanantaiksi maahan surupäivän onnettomuuden vuoksi.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme