Mainos
Mainos

Venäläisoppositio kerää voimiaan vaalikamppailuun

Venäläisoppositio käy parhaillaan yhtäaikaisesti kahta kamppailua. Paitsi, että oppositio taistelee saadakseen Boris Nemtsovin murhan tilaajat oikeuteen, käynnissä on jo syksyn duuman vaalien kampanjointi.

Heti murhan jälkeen moni ehti julkisuudessa epäillä, miten käy opposition, kun erimielisiä ryhmiä yhteen liimannut Boris Nemtsov murhattiin. Se selviää muutaman kuukauden kuluttua, sillä vaalit pidetään syyskuussa. Duuman ulkopuolisen oppositiopuolue Parnasin tavoitteena on saada nukkuvat äänestäjät liikkeelle, ja protestoimaan hallintoa vastaan.

Ilja Jashin, yksi puolueen keulahahmoista, sanoo murhan tuoneen oppositiopuolueet lähemmäs toisiaan.

– Meidän puolueemme Parnas, jonka Nemtsov perusti, Aleksei Navalnyin puolue sekä muita demokraattisia liikkeitä yhdistyi, suuntaamme vaaleihin yhdessä – toivomme, että koalitio antaa meille mahdollisuuden päästä duumaan.

Jashinin mukaan vaalitaktiikka on jo selvillä, sillä koalitio pyrkii profiloitumaan ainoaksi poliittiseksi toimijaksi, joka vastustaa Kremlin korruptiota ja on huolissaan Tshetshenian aiheuttamista riskeistä maan sisäiselle turvallisuudelle.

Suurimman riskin Tshetshenia ja alueen johtaja Ramzan Kadyrov tuottavat juuri nyt oppositiolle, joka on huolissaan omiensa turvallisuudesta. Kadyrov on muun muassa haukkunut oppositiohahmoja kansanvihollisiksi, ja julkaissut Instagramissa videon, jossa Parnasin puheenjohtaja Mihail Kasjanovia kuvattiin kiväärin tähtäimen läpi.

Pian videon julkaisun jälkeen Kasjanov joutui hyökkäysten kohteeksi, ensin moskovalaisravintolassa, sitten matkalla vaalitilaisuuteen.  
Iskut huolestuttavat kaikkia, mutta oppositio aikoo vain kiihdyttää vaalikamppailuaan.

– Jos me nyt vaikenemme, elämme pian maassa, jota hallitsevat kadyrovilaiset, Jashin toteaa. 

Tshetsheniassa järjestettiin tammikuussa 2015 mielenosoitus Muhammed-pilapiirroksia vastaan. Katso video:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme